Pionýr 1968 a Lidové noviny

21. 8. 2008 Lidové noviny připomněly invazi vojsk Varšavské smlouvy, k níž došlo před čtyřiceti lety. Hovořily i o obětech, mezi nimi o Milanu Kadlecovi. Ačkoli Milan byl pionýr, Lidové noviny ho uvedly jako skautského vedoucího. Na lidské tragédii to mění pramálo. Je ale zřejmé, že i po čtyřiceti letech není v událostech roku 1968 zcela jasno. Pojďme si proto stručně připomenout, co se v roce 1968 odehrávalo v Pionýru před invazí i přímo při ní.

Pionýr 1968 a Lidové noviny

V červnu roku 1968 (po ustavující konferenci v Seči) se vznikem Pionýra jako samostatné organizace dětí, mládeže a dospělých, uznávající tehdejší ústavní a zákonná ustanovení, ale usilující zároveň o výchovu dětí a mládeže k demokracii, se ukázala i nutnost seznámit se všemi změnami i co nejširší okruh vedoucích a instruktorů pionýrských skupin a oddílů.

V politické rovině šlo především o vysvětlování principu partnerství ve vztahu ke KSČ a jejím orgánům, nikoliv tedy o dosavadní závislost – jako ostatně u všech jiných společenských organizací. S tím například souvisely i některé změny v pionýrské symbolice: rudé šátky a oddílové praporky už nebyly povinné, pionýrské kolektivy si mohly volit jejich barvy podle svých představ, ustavující konference Pionýra potvrdila i nové – zelené pionýrské kroje.

V praxi pionýrských skupin a oddílů šlo zejména o odškolštění – tedy nový vztahu ke školám, v němž se pionýři (a nejen oni!) měli stát jejich partnerem pro volný čas dětí. Činnost pionýrských skupin a oddílů se měla zaměřit na rozvoj a podporu dětských zájmů tam, kde děti žijí, tedy v místech bydliště i při různých kulturních, společenských či hospodářských zařízeních.

Příhodným prostředím pro informování pionýrských vedoucích se staly už v létě 1968 tradiční pionýrské okresní, obvodní a krajské Letní táborové školy (LTŠ). Ty se věnovaly přípravě vedoucích na přímou práci s dětmi, základům pedagogiky, psychologie, znalostem her i turistických a tábornických dovedností. Mimochodem, jejich tradice žije dodnes.

O změnách v Pionýru na LTŠ informovali i členové vedení Pionýra. Začátkem července 1968 navštívil jeden z nich i Obvodní táborovou školu vedoucích z Prahy 6 v Terčině údolí u Nových Hradů, na základně, kterou tehdy užíval budějovický Krajský dům dětí a mládeže. Mezi více než půl stovkou účastníků se tam seznámil i s Milanem Kadlecem, který jako hospodář „ótéešky“ denně na své motorce zásoboval kamarády čerstvým pečivem, poštou z domova i dalšími potřebami pro provoz pionýrského „školení“. Pomáhal i s přípravou různých výprav do okolí.

Na stejné motorce Milan Kadlec, oddílový vedoucí z pionýrské skupiny Severka v Praze 6 na Petřinách, zahynul 21. srpna 1968 v centru Prahy při kolizi nákladního automobilu, autobusu a sovětského tanku. V září 1968 jeho kamarádi přejmenovali Severku na Pionýrskou skupinu Milana Kadlece. Hned na počátku normalizace, po zrušení Pionýra na podzim 1970, byla skupina zrušena a kolektiv vedoucích rozptýlen.

Publikováno: čtvrtek 28. srpna 2008 17:11 Vložil: jakub

Související odkazy

« Zpět na výpis článků

© 2024 Pražská organizace Pionýra | praha@pionyr.cz