Pionýrský tábor PS Dobřany – Vesmírná brána

Jak to vypadalo na táboře pionýrské skupiny Dobřany s jejich celotáborovou hrou Vesmírná brána ? Podívejte se sami.

Pionýrský tábor PS Dobřany - Vesmírná brána

„Vesmírná brána“
Tak se jmenovala celotáborová hra do které byli zapojeni účastníci letního tábora v Újezdu u Plánice, pořádaného Pionýrem v Dobřanech ve dnech 28.6.-11.7.2008.


Základní námět: Putování za „výzkumem“ na okolní planety, např.Snů , Avalon, Džejádů, Čarodějnou, Cevej, Sobů a další. Na nástěnce visela mapa okolí s bodováním a na zahradě stála „Hvězdná brána“ , kterou se procházelo při „odletu“ i „návratu“ se zaříkáním kouzelné formule „Anal natrach ultrach betcham eni vindi else“. „Uniformy“ vyrobené sypanou batikou.

Příklad planet:
Planeta „Cevej“ – tedy Velikonoční. První hrou byla „Hnízdo s vejci“. Bylo třeba dopravit „vejce“ neznámého ptáka tak, aby jeho zahřátím nedošlo k infekci. Proto bylo nutné je cvrnkat štafetově cca 500 m a nedotknout se jej holou rukou, ale jen pomocí rukavice. V případě, že jim „vejce“ – tenisák – uteklo z dráhy vraceli jej zpět pomocí lžíce. Odpoledne pak patřilo „řemeslům“ vzhledem k tomu, že následující den byl plánován výlet do Plánice. Hráči obcházeli stanoviště, kde plnili úkoly „řemeslníků“. Kovář – zatlučení hřebíku, dřevorubec – uříznutí špalku, švadlena – přišít knoflík, obuvník – navlékání tkaničky do vysoké boty, barvíř – obarvení vejce mramorovací technikou, zahradník – ozdobení květníku ubrouskovou technikou. Na závěr odpoledne pak ozdobenými vajíčky byl nazdoben „velikonoční“ strom na zahradě.


Planeta Avalon – 2.část :sobota . Šermíři VK Avalon pomohli dopoledne na stanovištích se střelbami ze vzduchovky, kuše a luku. Odpoledne pak vystoupili na oslavách 110.výročí založení místního hasičského sboru, kdy mezi diváky byli i táborové děti a jejich rodiče, kteří za nimi přijeli na návštěvu. Děti pak měly možnost prohlédnout si hasičskou techniku a účastnit se připravených her a štafet.


Neděle byla planetou „Džejádů“- olympijskou, kdy byly připraveny různé discipliny jako např.hod brčkem, diskem, lyžování, běh, přetah lanem.
Úterý- Planeta „sobů“ – vánoční – procházka, sběr přírodnin, výroba dárků a zdobení klubovny. Odpoledne soutěžní výroba bramborového salátu, nácvik zpěvu koled, zdobení stromku a společná štědrovečerní večeře.


Planeta „Kdovíků“ – hra „Ve dvou se to lépe táhne“ – vylosované dvojice spojené provázkem zdolávaly slalom, překážkovou dráhu apod. a společný „lov“ svačiny – na lístcích napsané potraviny, které poté byly vyměněny za skutečné. Odpolední a večerní program připravovaly oddíly jako soutěž „Oddíl baví tábor. Zajistily hry s vodou i stopovačku, turnaj v stolních hrách a noční hru.


Předposlední den tábora – záchrana Světa – boj dobra se zlem. Zdolání překážek a nástrah na jejichž konci bylo nalezeno „Srdce Pána temna“ a společnými silami zničeno. Následoval Boj o poklad, slavnostní nástup, hodnocení, předání odměn. Večer byl naplněn posezením u ohně, zpěvem, tancem a noční hrou.


Poslední den pak zaplnily procházka, loučení s okolím, balení a úklid. Na posledním nástupu byli všichni seznámeni s výsledkem ankety o tom komu se co líbilo, hodnocením programu, celotáborové hry, vedoucích a instruktorů a o čem bude celotáborová hra další rok. Vyhráli „Piráti z Karibiku“ a tak za rok zase …. L.Nejedlá, hl.ved.LT PS Dobřany v Újezdě u Plánice 28.6.-11.7.2008.

Publikováno: čtvrtek 7. srpna 2008 14:03 Vložil: Libuše Nejedlá - PS Dobřany

Přiložené fotografie

« Zpět na výpis článků

© 2024 Pražská organizace Pionýra | praha@pionyr.cz