Brněnské pionýrské oddíly se utkají v tábornických dovednostech

Poměřit své síly ve znalosti první pomoci či na lanových překážkách si budou moci děti z brněnského Pionýra v tradiční tábornické soutěži Setonův závod. Soutěž tříčlenných hlídek organizovaná Jihomoravskou krajskou organizací Pionýra se letos uskuteční v sobotu 22. dubna v lesích mezi Soběšicemi a Útěchovem. Akce, které se pravidelně zúčastňuje na 300 dětí, mládeže a zhruba stovka dobrovolníků, testuje hravou formou teoretické, ale hlavně praktické dovednosti pro přežití v přírodě. Na přibližně 8 kilometrů dlouhé trase čeká táborníky okolo 15 stanovišť dle věkových kategorií, zaměřených na znalosti české flóry i fauny, uzlování, práci s mapou a buzolou, stavbu stanu či zmíněnou první pomoc.

Brněnské pionýrské oddíly se utkají v tábornických dovednostech

Při plnění jednotlivých úkolů ale nestačí jen skvělé znalosti. „Týmy se musí vypořádat s časovým limitem, který testuje schopnost spolupráce a role ve skupině.“ doplnila jedna z organizátorů závodu Eliška Masaříková z oddílu Severka.
Setonův závod je vyvrcholením celoroční soutěže mezi brněnskými oddíly, tzv. Zelené ligy. Díky nim mají brněnští pionýři možnost si nejen porovnat nabyté dovednosti s dětmi z jiných oddílů, ale také vytváří prostor pro setkávání a navazování nových přátelství. „Na síťňák mířím letos již po sedmé, baví mě soutěžit a zároveň být venku s kamarády.“
Dodala členka oddílu Severka Karolína alias Mozi.

Publikováno: úterý 11. dubna 2017 15:13 Vložil: pasa

Přiložené fotografie

« Zpět na výpis článků

© 2024 Pražská organizace Pionýra | praha@pionyr.cz