Podzimní prázdniny 188.PS Bobříci

Byli jsme ubytováni v Dolní Moravě na krásné faře hned vedle kostela, kde na hrobech svítily svíčky. Jako celopodzimkovou hru jsme vyráběli Trvanlivé mléko.

Podzimní prázdniny 188.PS Bobříci

Chodili jsme na výlety do okolí – prohlédli si pohraniční opevnění z roku 1935–8, byli v pevnosti Hůrka, prohlédli si městečko Králíky a Šumperk, kde jsme byli i v bazénu, ve zvláštním Zemědělském muzeu a nakonec poslední den vylezli na 3. nejvyšší horu ČR Kralický Sněžník a pili z pramene řeky Moravy. Jinak jsme hráli spoustu her a jeden den byl jen herní, kdy děti absolvovaly znalostní stezku v okolí Dolní Moravy.

Ve středu jsme šli pěšky do městečka Králíky a cestou jsme navštívili pevnosti pohraničního opevnění, které mělo bránit Československou republiku před 2.sv.v. před nacistickým Německem. U prvního jsme zahráli hru na dobývání pevnosti a dalších jsme se podívali dovnitř. Pak jsme cestou zahráli hru na čísla pod vedením Čarodějky a nakonec došli k městu Králíky, kde jsme se podívali do podzemní pevnosti Hůrka.
Listnaté stromy jsou jako opilé a mají zlámané větve z těžkého sněhu, který tu byl před dvěma týdny. Někde je to velká pohroma.

Ve čtvrtek jsme hráli dopoledne hry jednak venku a potom taky uvnitř fary. Zahráli jsme si i deskovky. Odpoledne byla připravena stezka po azimutech. Dvojice nebo jednotlivci šli po azimutech a hledali jednotlivá stanoviště, kde plnily různé úkoly z tábornictví, zdravovědy ap.

Jako každý večer se hrála celopodzimková hra Trvanlivé mléko. Cíl byl vyrobit co nejvíce mléka, protože všechny kapacity na výrobu mléka zničili mimozemšťané. Krom toho dostal každý účastník nový strom poznání a mohl si ho vyplnit a začít plnit důkazy. Ukažte, děti, rodičům svůj strom poznání!

V pátek jsme jeli do Šumperka. Museli jsme brzy vstávat, abychom stihli autobus a potom jsme absolvovali jízdu třemi autobusy. V Šumperku jsme se podívali do zemědělského muzea, které bylo asi tři kilometry od centra. Muzeum bylo zvláštní. Všude bylo haraburdí a pan průvodce tvrdil, že toto hrálo v tomto filmu a tamto zase v jiném… Byl tam i tank a různá zvířata – lama, velbloudi, pštros… Zpět jsme jeli vlakem a pak šli do bazénu se pořádně vykoupat. V bazénu byla i parní lázeň. Pak už jsme se jen vraceli a večer se hrála celopodzimkovka Trvanlivé mléko. Jo a cestou jsme plnili první důkazy do nového stromu poznání.

Poslední sobotní den jsme strávili putováním na horu Kralický Sněžník. Bójové byli přiblíženi autem od Rámy a pak se vydali na cestu. Tilia je pronásledovala, ale zdržovali ji různé problémy. Nakonec se všichni sešli pod horou a společně horu dobyli. Byl zde krásný výhled. Byli jsme nad mraky a bylo vidět až na Krkonoše, dále pak Orlické hory a Praděd s Jeseníky. Oslavili jsme na vrcholu i hydrologického silvestra, protože je toto místo hlavní evropské rozvodí tří řek a hydrologický rok končí 31.10. Na cestě zpět jsme se napili z pramene řeky Moravy a byli se podívat u sochy slůněte.

V neděli jsme jen balili a uklízeli a pak šli na vlak, kde jsme před příjezdem vlaku zahráli hry.


Text a foto převzato z webu 188.PS Bobříci

Publikováno: pátek 6. listopadu 2009 1:12 Vložil: Michal Krtek Rejzek

Související odkazy

« Zpět na výpis článků

© 2024 Pražská organizace Pionýra | praha@pionyr.cz