Lesem ke hvězdám

Netradičně pojatý večerní pohádkový les pořádaný 68. pionýrskou skupinou Lvíčata se uskutečnil v sobotu 10. října v Ďáblickém háji na Praze 8. Akce se nakonec zúčastnilo přes 150 dětí – co všechno pro ně bylo připraveno?

Lesem ke hvězdám

Akce navazovala na předcházející dva ročníky, které se pod názvem „Dětské dopoledne“ konaly na Okrouhlíku.

Začátek byl od půl šesté večerní v lomu (tzv. „areál zdraví“), kde byla před tím, než se vyrazilo na trať pohádkového lesa, možnost opéci si na připraveném ohni buřty.

Samotná trasa pohádkového lesa byla lemována 12 stanovišti, každé dle jednoho znamení zvěrokruhu, kde děti plnily rozličné úkoly – bylo zde například provazové bludiště, při rozpoznávání předmětů ve tmě se mohl ověřit cit v rukou, a potmě si děti vyzkoušely i malování obrázku. Na dalším stanovišti se poznávaly vůně, při lovu papírových rybiček se zase hodily šikovné a hbité prsty. Na stanovišti „Váhy“ se pak – jak jinak – zkoušela práce s váhou a odhad při vyrovnávání váhy, síla pak byla klíčem k úspěchu při přetahování se lanem na stanovišti „Lev“.

Když pak děti dorazily do cíle u ďáblické hvězdárny, dostaly všechny za splnění úkolů odměnu a zároveň mohly navštívit hvězdárnu a zhlédnout krátký film o souhvězdích. I když to chvílemi vypadalo s počasím nahnutě, kromě chvilkového drobného mrholení se nám déšť vyhnul – silně pršet začalo naštěstí až po skončení akce.

Akce se účastnilo přes 150 dětí, její průběh a přípravu zajišťovalo na 40 dobrovolníků, kterým patří veliké poděkování. Poděkování patří i Magistrátu Hlavního města Prahy, který konání pohádkového lesa finančně podpořil.

68. pionýrská skupina, která akci organizovala, celoročně působí v oblasti Prahy 8, zvláště pak v Libni a Kobylisích. Těžištěm naší činnosti pro děti a náctileté jsou pravidelné schůzky, jednodenní výpravyvícedenní akce a letní a zimní tábory. Jezdíme do přírody, na kola, na vodu i na lyže; děti se u nás mohou v kolektivu kamarádů naučit mnoho praktických dovedností.

Pokud se vám právě třeba pohádkový les líbil a chtěli byste se o naší činnosti více dozvědět, či se do ní rovnou zapojit, navštivte naše internetové stránky www.lvicata.cz. Zde naleznete také rozsáhlou fotogalerii s fotkami z této akce.

Publikováno: pondělí 19. října 2009 7:02 Vložil: Ondřej Machulda

Související odkazy

Přiložené fotografie

Opékání buřtů Stanoviště Kozoroh Stanoviště Váhy Přenášení svíčky na stanovišti Ďáblická hvězdárna

« Zpět na výpis článků

© 2024 Pražská organizace Pionýra | praha@pionyr.cz