Bobříci začali tábor vodou.....

Bohužel letošní červencové záplavy, se nevyhnuly ani některým pražským skupinám. Bobříci zřejmě dopadli nejhůře a jediná klika byla asi ta, že velká voda přišla v době, kdy na tábořišti ještě nebyly děti. Bobříci tábor přestěhovali na jiné místo, ale byla to makačka – smekám klobouk, před takto dobře zorganizovaným táborem, který ani takováto pohroma nesrazí na kolena. Jak to viděl Ráma se můžete dočíst v následujících řádcích…

Bobříci začali tábor vodou.....

Středa 1.7.
Vyzvedávám Žábu a Lososa a vyrážíme na tábor. Po příjezdu zjišťujeme, že cesta do tábora je poněkud podmáčená. Volíme jinou cestu, která je ovšem za vodou, takže auto zůstává cca 200 metrů od tábora. Doráží starší děti (Sob, Tonda, Jára, Quido, Permoník a Iva) a společně s hlídači tábořiště (Mandel a Kuře) se začínáme zabydlovat. To bylo předčasné. Po postavení týpka, šeltru a několika stanů začíná pršet. Říčka Trnávka se zvedá a táborem začíná protékat potok. Nakonec je na jediném suchém místě v táboře postavený šeltr. Je to prima mít šeltr na břehu jezera :). Zabezpečujeme tábořiště, jak se narychlo dá, a přesouváme se do Bratřic, kde si narychlo zajišťujeme nocleh v ubytovně. Vše je doplněno komunikací s Aldou (hlavasem tábora), který se vydává ze Šumavy za námi (přes Prahu).
Čtvrtek 2.7.
vracíme se do tábora a zjišťujeme, že po našem odchodu již říčka nestoupla. Takže v šeltru bylo celou noc sucho :). Žádné velké škody nebyly napáchány. Nicméně snažíme se zajistit věci proti další záplavě. Vydávám příkaz k přesunu věcí na místo na louce, kde voda doposud vůbec nebyla a ještě pod ně postavit půlmetrovou podlážku. V tu chvíli jsem přesvědčen, že jen zbytečně plaším. Podlážka se zvládla jen pod osobní věci, oddílové leží na jednoduché nízké podlážce. Budujeme také spaní v lese nedaleko auta. Večer doráží Alda a jde do tábora zhodnotit situaci. V době protržení hráze rybníka jsou účastníci tak nějak všude možně. V táboře je poprvé přes metr vody. Kdo zůstal za vodou je do provizorního tábořiště v lese převezen.
Pátek 3.7.
voda opadla, začínáme stěhovat tábořiště na kopec. Takže začíná šichta – BAHNA. Také zjišťujeme, co vzal potok a vytahujeme ze stále ještě rozvodněné říčky několik kubíků dřeva a další materiál. Voda má opravdu slušnou sílu a při nerozvážném počínání může jít snadno o život :). Do odpoledne zdaleka nestíháme to, co bychom potřebovali. A říčka začíná opět kulminovat. Opouštíme dolní tábořiště a přesouváme se do dočasného, jen na horním tábořišti ještě pracuje jedna četa a já se přesouvám k hromadě vytahaného dříví, abych ji odsunul od vody a zabránil tak jejímu opětovnému odplavení. Přesunout během krátkého času valník a půl dřeva o 15 metrů do kopce v jednom člověku je opravdu prima práce. Následně hledám cestu přes rozvodněnou říčku. Most je sice dostatečně nad vodou, ale cesta k němu vede vodou, hlubokou alespoň po prsa a dost divokou. Nicméně bezpečná cesta je nalezena :). Z dočasného tábořeště se pak touto cestou vracím do tábora s foťákem a s několika lidma a zajišťujeme ještě co se dá. Pak převádím i četu z horního tábořiště.
Sobota 4.7.
voda opět opadla a dozvídáme se, že včera rupnul další rybník. Přemýšlíme, kolik rybníků mají na říčce ještě v záloze :(. Pokračuje vyvážení věcí, do večera to chceme mít nahoře. Navíc tento den doráží oficiálně děti. Do tábora se přijdou podívat, ale mají zajištěné ubytování v Pacově. V táboře zůstávají jen starší a přidávají se do pracovního shonu. Tábor na kopci utěšeně vyrůstá, ale vývoz věcí je komplikován. Traktor má čím dál větší problémy vyvézt naložený valník, takže nakládáme čím dál méně. Navíc se ukazuje, že těch věcí zas tak málo není :(. Večer říčka zůstává ve svém korytu, ale na tábořišti je ještě nějaký materiál. Nenávidím svoje pracovní boty, triko a kraťasy :(. Večer se přesouváme za dětmi do Pacova (tedy ti, co jsou na táboře alespoň od středy), sprchujeme se (ve studené, ale čisté vodě) a přespáváme v ubytovně. Dočasné tábořiště je zrušeno a v novém táboře přespávají vedoucí a starší děti, kteří dorazili během pátku a soboty.

Publikováno: neděle 9. srpna 2009 21:40 Vložil: Michal Krtek Rejzek

Související odkazy

Přiložené fotografie

Podle kotlů je vidět výška vody Zatopené týpko Celkový pohled na tábořiště Ještě, že bylo kam dát věci Plavající podsady

« Zpět na výpis článků

© 2024 Pražská organizace Pionýra | praha@pionyr.cz