Sešli jsme se na Rabyni

A bylo nás dost – přes 850 pionýrů ze všech koutů Čech, Moravy a Slezska se sešlo v kempu Nová Rabyně na břehu Slapské přehrady. Dorazili starší i mladí, někteří se tu potkali poprvé, jiní třeba po letech, zkrátka jedno velké setkání – přesněji Republikové setkání pionýrských oddílů. Navštívit nás přijeli i kamarádi ze slovenské organizace Fénix.

Sešli jsme se na Rabyni

Pro účastníky byl připraven pestrý program, složený ze soutěží a sportovních disciplin, i z mnoha zábavných vystoupení například šermířů, kynologů, dospělých i dětských hudebníků a zpěváků. Zájemci si mohli vyzkoušet malovat na trička, popovídat si o tom, jak bude vypadat náš mezinárodní tábor v roce 2010 nebo třeba vyrazit na projížďku parníkem po přehradě či na výlet k některé z okolních zajímavostí.
Kromě všech těchto aktivit měl ale celý program dvě dominanty. V dopoledních hodinách zde proběhlo Republikové kolo Pionýrské stezky – 58 tříčlenných hlídek vyrazilo na náročnou trasu, kterou se snažily nejen proběhnout co nejrychleji, ale hlavně získat body za plnění mnoha praktických i vědomostních úkolů. Do soutěže se zapojily oddíly z celé republiky, ale stupně vítězů jednoznačně ovládly hlídky Pionýrských tábornických oddílů z Brna.
Odpoledne pak vyvrcholila dlouhodobá hra oddílů Poselstvo krále Jiřího, která v době českého předsednictví v Radě EU přiblížila dětem mírové (dnes by se řeklo integrační) snahy Jiřího z Poděbrad. Byla otevřena i nečlenům, a tak se zúčastnila i jedna školní třída, která coby „poselstvo“ také vykonala pomyslnou mírovou misi po Evropě. Účastníci hry i všichni ostatní zájemci se utkali v různých rytířských disciplinách, jako třeba v lukostřelbě, zápasech (pěnovými) meči a v mnoha dalších. Nakonec byli členové úspěšných poselstev pasováni do rytířského stavu a odnesli si i malou odměnu.
Za pohodový průběh akce vděčíme nejen počasí, ale především organizátorům ze Středočeské krajské organizaci Pionýra. Teď už zbývá jen se těšit na další setkání.

Publikováno: neděle 24. května 2009 12:25 Vložil: Martin

Přiložené fotografie

Který je ten správný směr?

« Zpět na výpis článků

© 2024 Pražská organizace Pionýra | praha@pionyr.cz