12. ročník koncertu Děti dětem

Dne 31. ledna ožil Společenský sál Kongresového centra Praha několika stovkami dětí. A jak už název Děti dětem napovídá, ovládly jeviště i hlediště. Hrály, zpívaly, tančily a navzájem tleskaly svému umění. To vše již podvanácté, protože koncert Děti dětem pořádá občanské sdružení Pionýr a Nadace Dětem 3. tisíciletí každoročně již od roku 1998.

12. ročník koncertu Děti dětem

Je tradičním vyvrcholením Pionýrského Sedmikvítku – otevřené kulturně-umělecké soutěže sdružení Pionýr, které se každoročně účastní několik tisíc dětí. Mezi soutěžními oblastmi (Hudba, Divadlo, Tanec, Dětská Porta, ProRock, Rukodělná činnost a výtvarné práce, Clona – film, foto, video, Folklórní tanec, Literatura), si každý může nají tu svou, ve které se chce poměřit s vrstevníky. A vybraná nejzajímavější vystoupení jsou potom k vidění pohromadě na jednom pódiu.
Kvalita těchto vystoupení ale často neodráží skutečnost, že na pódiu vystupují leckdy i předškolní děti. Za mnohé výkony, které jsou tu k vidění, by se totiž nemusel stydět leckterý profesionál. A vybral si opravdu každý – na pódiu se střídal hip hop s folklórem, zpěv a hudba s tancem, vystoupení poklidná i překypující energií… Bouřlivý potlesk si ale zasloužili všichni účinkující.
Důležitým slavnostním okamžikem je každoroční předávání Putovních pohárů předsedy vlády České republiky za dlouhodobý přínos pro rozvoj práce s dětmi v oblasti kultury. Pro rok 2009 jej z rukou p. Mgr. Martina Schmarcze z Úřadu vlády ČR získali: Taneční soubor Rouchováček z Rouchovan, občanské sdružení Centrum dětí Děčín (film, foto, video), Pionýrská skupina Obránců míru Kopřivnice (výtvarná a rukodělná činnost) a Sdružení pro volný čas DEMARO Plzeň a Středisko volného času dětí a mládeže (Dětská Porta).
Celý večer byl ale letos tak trochu jiný, než v předchozích letech – nesl se totiž v duchu dlouhodobé hry Poselstvo krále Jiřího, kterou Pionýr pořádá k českému předsednictví v Radě EU (více o hře se dozvíte na adrese poselstvo.pio­nyr.cz). Je inspirovaná historickou snahou krále Jiřího z Poděbrad o vytvoření Evropského mírového společenství – a tak i koncert měl tentokrát nádech historie. Návštěvníci mohli zhlédnout několik dobových scének z putování pana Lva z Rožmitálu po zemích Evropy. Viděli, jak král Jiří své věrné poddané na cestu vysílá, i jak se potýkají s různými novotami v cizích krajích.
Večerem provázel s notnou dávkou vtipu Jan Kovařík.

Publikováno: pondělí 2. února 2009 14:41 Vložil: jakubkorinek

« Zpět na výpis článků

© 2024 Pražská organizace Pionýra | praha@pionyr.cz