Jak jsme na Brdech lovili motýly

V sobotu 17.1.2009, proběhla na Brdech mezioddílová soutěž určená dětským kolektivům. Organizoval jí oddíl Sírius z KČT a letos byl ústředním tématem lov motýlů. Celkem se jí zúčastnily 4 skupiny (oddíly) a to 45.PS Praha 6, oddíly Dálava a Oko, 109.PS Vyšehrad, oddíl Sagitta a KČT Sírius. Cílem bylo navštívit co nejvíce míst, a na každém místě ulovit podle náročnosti motýla. A jak to viděl oddíl Dálava se můžete dočíst dále…

Jak jsme na Brdech lovili motýly

Sešli jsme se tradičně u trafiky na Dejvické, ovšem netradičně jsme nejprve zamířili k Národnímu muzeu na zahájení akce. Přivítal nás doktor přírodovědec, sběrač motýlů, který nás poprosil o rozšíření muzejní sbírky o vzácné exempláře pohybující se na vymezeném území nedaleko Prahy. Tedy o co šlo? Dostali jsme mapu Brd s dvanácti vyznačenými místy, kde se plnily jednotlivé úkoly a s označením místa závěru Lovu, kam měli všichni v daný čas přijít na vyhodnocení. Naším úkolem bylo navštívit co nejvíc stanovišť a co nejlépe splnit na každém z nich daný úkol.

Rozhodli jsme se jet až do Řevnic, ačkoliv všechny ostatní skupiny (celkem soutěžilo pět skupin) vystoupily už o stanici nebo o dvě dřív. Vymotali jsme se z města a hned na kraji lesa nás čekalo první „lovení motýla“ (vystřihování motýla na čas). V podstatě jsme se pohybovali téměř jen po neznačených cestách, tedy jsme se prošli úplně jinudy, než to známe. Po cestě jsme navštívili celkem sedm kontrol a na každé z nich plnili jiný úkol, přičemž se děti víceméně pravidelně střídaly, aby každý přispěl svým dílem do síťky. No ano – síťka na motýly nám byla věrným společníkem na cestách necestách. Celkem jsme ji v různých obměnách použili asi třikrát, kupodivu vždy úspěšně. Za připomenutí myslím stojí například kontrola – kde bylo třeba umístit motýly dle jejich výskytu do mapy světa, s čímž si děti v čele s Honzíkem celkem hravě poradily. Na jiných kontrolách bylo zase potřeba ulovit motýla poslepu s navigací kolegů lovců, nebo si pro něj vylézt pár metrů nad zem.

Nezapomněli jsme ani na to, že jsme pro tento měsíc v Nebrasce, takže po obědě proběhla etapa celoroční hry. Úkolem bylo bránit amerického prezidenta Lincolna – (zde uctěme památku Krtkova cedníku…) před útokem ostatních. Nejúspěšnější byl Martin, tedy pro příště bude vybírat, v jakém státě budeme příště zastavovat.

Okolo třetí odpolední jsme se všichni sešli na blíže nespecifikovatelném vrcholku Brd, kde po relativně dlouhém sčítání následovalo vyhlášení s předáváním diplomů a odměn (dostali jsme třeba šálu, klobouček atp. ;-)). Naše skupina se umístila na krásném středním třetím místě. Pak jsme se vydali na vlak a vzhledem k tomu, že jsme stihli dřívější, než se plánovalo, byli jsme doma o půl hodinky dřív.


Text Téra, foto Krtek – 45.PS Praha 6, Dálava

Publikováno: úterý 20. ledna 2009 1:56 Vložil: Michal Krtek Rejzek

Související odkazy

Přiložené fotografie

Vysvětlování pravidel před Národním muzeem Motýl byl ukryt na borovici Tipování odkud který motýl je Lov motýla do síťky poprvé Lov motýla do síťky podruhé

« Zpět na výpis článků

© 2024 Pražská organizace Pionýra | praha@pionyr.cz