Dobytí Severního pólu II.

O víkendu 12.-14.12.2008 us­kutečnila 147.PS Galaxie 2. ročník výpravy “Dobytí Severního pólu”. Pro loňský velký úspěch se ho letos účastnily dva oddíly – 16. Antares a již tradičně 1. Ještěrky. Původně nás mělo být 18, ale poněvadž chřipka a angína skolila několik z řad dospělých i dětí, vyrazilo nás v pátek jen 12.

Dobytí Severního pólu II.

Cesta vlakem trvá tři hodiny, a tak jsme si ji krátili různými karetními hrami a ke konci cesty i hrami, které raději nezmíníme. Ve čtvrt na osm jsme vystoupili v Hrabačově – za tmy, v zimě, obklopeni jen malým množstvím sněhu, rozsvítili jsme baterky a vydali se 7 km do Benecka. Naštěstí máme Erika a ten se pro nás dvakrát otočil autem a odvezl nás na místo. Za těch pár kilometrů do kopce sněhové nadílky přibývalo jak kouzlem a nahoře v Benecku už bylo 30cm.

Došli jsme do chalupy, ubytovali se, uvařili čaj a šli do společenské místnosti se najíst. Oknem jsme koukali ven do tmy a podle vytí tušili, že u chalupy je několik spřežení husky. Od majitelů jsme se dozvěděli, že jich je tu letos asi 40 a všichni zítra vyjedou. Zahráli jsme si ještě pár her a šli spát s očekáváním příštích událostí.

V sobotu jsme se sami a dobrovolně probudili v půl osmé, nasnídali se a v devět již vyrazili pěšky na Rovinky, kde jsme měli sraz s naším “mašérem” Víťou, který nás povozí ve svém spřežení. Cestou jsme se koulovali, váleli se ve sněhu, pořádali bitky ve skupinkách a podobné zimní hrátky. Cestou nám také Erik se Standou vysvětlili, co je to geocaching, ukázali jsme si, jak se pracuje s GPSkou a také pro nás Erik vyrobil dřevěná pamětní kolečka s ještěrkou – tzv. Wood geocoin. Takže jsme chtěli cestou ulovit naši první “kešku”.

Na Rovinkách jsme si dali horký čaj, sušenky a později i řízečky. Potom jsme se po dvojicích nechali vozit v sněžných saních tažených pěti husky. Ti, co nejezdili na saních, jezdili na střeše místního přístřešku pro turisty. Počasí nám opravdu přálo jak na objednávku, svítilo sluníčko a sněhu bylo habaděj, takže jsme venku byli až do 15 hodin a celkem nachodili asi 12 km. Bohužel “kešku” jsme neulovili, domníváme se, že byla ukryta pod sněhem a v zimě je nedostupná. Alespoň tak si vysvětlujeme náš neúspěch.

Večer jsme si dali gulášek, hráli hry a koukali se na pohádku “V tom domě straší”. Někteří během promítání únavou i usnuli – viď Páťo? Zatímco my se chystali spát, některá spřežení vyjela již dnes podruhé – tentokráte na 60km dlouhou noční vyjížďku. Vrátili se až dlouho po půlnoci – tomu se říká psí život.

V neděli jsme vstali v půl deváte a stihli ještě postavit ukázkové iglú a Standa si také zasnowbordil. Pak už nás čekal jen oběd, úklid a opět cesta vlakem domů. Doufáme, že výprava do Benecka se všem účastníkům líbila, užili jsme si sněhu a přivážíme si zážitky, na které jen tak nezapomeneme.

Ne každý má tu možnost seznámit se s lidmi ze Sibirien husky clubu a projet se ve spřežení taženým úžasnými zvířaty jménem husky. A pro ty, kteří museli zůstat doma, máme dobrou zprávu – uskuteční se i 3. ročník našeho Dobytí Severního pólu a to 4.-6.12. 2009 a možná přijde i Mikuláš.


Text a foto převzato ze stránek 147.PS Galaxie.

Publikováno: úterý 16. prosince 2008 0:22 Vložil: Michal Krtek Rejzek

Související odkazy

« Zpět na výpis článků

© 2024 Pražská organizace Pionýra | praha@pionyr.cz