CLONA: Nejlepší fotky roku 2015

Do letošního ročníku se přihlásilo celkem 93 soutěžících ve čtyřech věkových kategoriích (A – 15 soutěžících, B – 20 soutěžících, C – 26 soutěžících a D – 32 soutěžících), což oproti loňsku znamená nárůst téměř o 80 procent!

CLONA: Nejlepší fotky roku 2015

Stejně jako loni soutěžilo nejvíce fotografů v nejstarší kategorii (tedy nad 26 let), ale oproti předchozímu ročníku výrazně stoupl počet malých a mladých fotografů.

Úplně nejmladšími účastníky jsou pětiletá Michaela Kolářová z PS Hrádek a Václav Brand z PS Tuláci Klatovy, kterému v době, kdy snímky vyfotil, bylo 3,5 roku. Za zmínku stojí, že Míšina fotka „Čistá radost Lukáška“ obsadila druhé místo ve své kategorii i druhé místo v internetovém (facebookovém) hlasování. Snímek získal 45 hlasů. Cenu veřejnosti v tomto hlasování získává snímek „Norský živel“ Jana Chrástka z PS Šenov (67 hlasů).

Oproti loňskému roku jsme změnili tematické kategorie a více je přizpůsobili tomu, že jsme dětský spolek. Osobně mám radost z toho, že je jednoznačně nejvíce snímků v kategoriích Tábory a výpravy a Příroda a životní prostředí.

Složení poroty:
Vladimír Baxa – profesionální fotograf se zaměřením na portréty a svatby
Jaroslav Vogeltanz – profesionální fotograf se zaměřením na přírodu, desítky let praxe (dnes Zoo Plzeň, dříve Pravda, Plzeňský deník)
Zdeňka Šimková – fotografka se zaměřením na portréty a jezdectví
Marek Novák – amatérský fotograf
Miroslava Tolarová – členka VV ČRP, redaktorka Plzeňského deníku

Pětičlenná porota posuzovala příspěvky s ohledem na věk i téma, fotografie dostal každý člen elektronicky (aniž by věděl, kdo je autorem kterého snímku) a hodnotil je každý samostatně vyplněním hodnotícího listu. V každé věkové a tematické kategorii mohl porotce udělit první, druhé a třetí místo, za něž příspěvek získal 3, 2 a 1 bod.
Každý porotce měl právo udělit tzv. čestnou cenu snímku, který si podle něj zaslouží ocenit zvlášť. Této možnosti využili hned tři porotci.

Celé výsledky i s komentáři poroty

Publikováno: pondělí 18. ledna 2016 17:03 Vložil: Mirka Tolarová

« Zpět na výpis článků

© 2024 Pražská organizace Pionýra | praha@pionyr.cz