RESET Pionýra

Je to tak, i Pionýr potřebuje jednou za čas RESET, obzvlášť takový, jaký proběhl o víkendu 12. – 14. 6. v pražském kempu Džbán. Za slovem RESET se totiž neskrývá jen vypnutí a zapnutí s nadějí, že „to“ bude zase fungovat, ale také REpublikové SETkání pionýrů. Letos bylo součástí oslav 25. výročí obnovení samostatné činnosti Pionýra, i proto k němu byly připojeny další doprovodné programy, o tom ale dále.

RESET Pionýra

Postavit stan potmě? Pro pionýry žádný problém! Minimálně desítka výprav zejména z Moravy v tom má po páteční dobrodružné cestě do Prahy praxi. A bez střechy nad hlavou (a bez večeře) nezůstal nikdo. Dohromady se během pátku v pražském kempu Džbán sešlo přes tisícovku pionýrů – dětí i vedoucích. Setkání bylo zahájeno večerním rituálem, kdy účastníci hádali postavy z našich pověstí. Pionýři také zjistili, že sami jsou možná slabí jako proutek, ale když se spojí, nic je nedokáže zlomit.

V sobotu se pak všichni vrhli na pestrou nabídku aktivit. Na výběr byly jak „hrátky na vyblbnutí“, jako třeba sumo zápasy v nafukovacích koulích, tak aktivity, které žádaly trochu více soustředění, jako soutěže Pionýrská stezka a uzlařská regata, společné bubnování, závody dálkově ovládaných aut. Aby měli účastníci něco na památku, byl pro ně připraven fotokoutek a různé tvořivé dílny. Dohromady bylo nachystáno přes 50 aktivit! V sobotu večer mohl asi málokdo říct, že je vyzkoušel všechny, přesto se ale blížilo jedno překvapení navíc – koncert kapely Kašpárek v rohlíku. Na jeho písničky řádili malí i velcí, zkrátka baby punk is not dead! Bude těžké vymyslet na další RESET za dva roky něco podobně bláznivého. Ovšem takový orangutan třeba za bicími by zabrat mohl. Kdo do toho půjde a začne s ním trénovat?

Mimochodem párků v rohlíku bylo za víkend snědeno nepočítaně a ukázal se na nich jasný generační rozdíl v tom, kdo jí párky radši s kečupem a kdo s hořčicí. A co z toho vyplývá? Je to dobré, většina byla s kečupem, jsme dětská organizace… :o)

Komu ale toto všechno nestačilo, mohl ze Džbánu vyrazit na Střelecký ostrov, kde probíhal koncert úspěšných účastníků otevřené kulturně-umělecké soutěže Pionýrský Sedmikvítek. Střídal se folk, rock i lidovky a hlediště se postupně zaplnilo jak náhodnými návštěvníky tak těmi, kteří si pionýrský koncert přišli poslechnout cíleně. Na Střeleckém ostrově toho ale bylo připraveno víc – děti si mohly zasoutěžit v Tábornickém šestiboji a také zde byl start i cíl kostýmové hry Praha plná pověstí. Ta na sedmi stanovištích nabídla setkání s postavami naší historie a pověstí nejen účastníkům RESETu, ale komukoliv, kdo se chtěl zapojit. Dokonce ani nebylo nutné hledat start, začít šlo na kterémkoliv stanovišti. Dvě průtrže mračen přinesly cenné poučení – když jdu z tábora, je dobré zavřít stan… Někteří na to jistě chvíli nezapomenou.

Zkrátka máme za sebou pořádně nabitý víkend, po kterém si můžeme oddechnout a říct, že všechno dobře dopadlo!

Více fotek na našem Facebooku: RESET, koncert Pionýr pro všechny, Fotokoutek

Publikováno: úterý 16. června 2015 12:13 Vložil: Mirka Tolarová, Jakub Kořínek

« Zpět na výpis článků

© 2024 Pražská organizace Pionýra | praha@pionyr.cz