Geocachingová hra Sametky byla spuštěna!

Dvacet pět svobodných let, jež letos v listopadu uplynou od takzvané Sametové revoluce, připomene dnešní mladé generaci geocachingová soutěžní hra Sametky, kterou připravila ČRDM. Zúčastnit se jí mohou jak oddíly, skupiny, kmeny, školní třídy, tak i neorganizované děti, mladí lidé a i další zájemci. Soutěž potrvá zhruba dva měsíce (do 30. listopadu) a hráči do ní mohou vstupovat i v jejím průběhu.

Geocachingová hra Sametky byla spuštěna!

Název soutěžní hry je vlastně zkratkou: jde o SAMETové vzpomínKY / SAMETové kešKY – v krabičkách (keškách) ukryté texty skutečných příběhů vztahujících se k událostem z Listopadu 1989, respektive z éry nesvobody, která jim předcházela.
Princip hry není složitý: je třeba vybrat si ze seznamu zveřejněného na internetu libovolné místo a to pak najít i ve skutečnosti, tedy „v terénu“.
Kešky jsou poschovávány ve městech i v přírodě, a to zejména na místech nebo poblíž míst, které s tematikou soutěže nějak souvisejí. Hráči mohou při hledání samozřejmě využívat i „chytré“ mobilní telefony, GPS přístroje, mohou se ale také nechat vést slovním popisem daného místa, který mají rovněž k dispozici.

Sametek, ukrytých ve všech krajích naší republiky, je nyní 150, během září se má jejich počet zvýšit až na dvě stovky. V každé z nich naleznou objevitelé kromě příběhu samotného a záznamového notýsku i speciální šestimístný kód. Zaregistrovaní hráči, zapojení do soutěže, se díky nim mohou stát výherci některé ze zajímavých cen. Sbíráním kódů ze Sametek a jejich následným zadáváním na internetových stránkách projektu se soutěžící budou posouvat výš v celostátním žebříčku.
Oceněno bude 150 nejlepších z nich. Jsou pro ně připraveny mj. tablety, digitální fotoaparáty, deskové hry, tematicky zaměřené knižní a časopisecké tituly (komiksové publikace „Ještě jsme ve válce“, kniha „Komunismu navzdory“, předplatné revue „Paměť a dějiny“) a mnohé další (flashdisky, minibaterky, vouchery pro šifrovací hru po Praze Play Across, přívěšky, plyšové pohádkové postavičky…).

K projektu je kormě již zmíněného webu www.sametky.cz zřízena i stránka na Facebooku: www.facebook.com/sametky.cz.

Mediálním partnerem Sametek je Česká televize.
Partnery Sametek jsou: Post Bellum, Paměť národa, Ústav pro studium totalitních režimů, Člověk v tísni, vydavatelství MINDOK a Play Across Prague. Příběhy do Sametek čerpali organizátoři především z projektu Paměť národa a ze spolupráce s organizací Post Bellum.


Článek převzat z webu adam.cz

Publikováno: pondělí 15. září 2014 13:34 Vložil: Michal Krtek Rejzek

Související odkazy

« Zpět na výpis článků

© 2024 Pražská organizace Pionýra | praha@pionyr.cz