Hudební víkend v Divadle Za plotem republikové finále Dětské Porty a Melodie

Jsou akce, které uspořádáte, dáte do jejich přípravy vše, co můžete a co umíte, a po jejich skončení jste totálně vyčerpaní, frustrovaní a říkáte si: „Už nikdy více! Mám já tohle zapotřebí?“ Jsou ale také akce, do kterých rovněž vložíte vše, jste po jejich skončení vyčerpaní, že se dáváte více jak týden dohromady, ale jste také neskutečně šťastní. Ten druhý případ, (naštěstí), byla pro nás (pro mne a mé kolegy z 96. PS Veselí Medvědi) dvě letošní republiková finále Pionýrského Sedmikvítku – Dětské Porty a Melodie.;

Hudební víkend v Divadle Za plotem republikové finále Dětské Porty a Melodie

Dá se říci, že na co jsme v přípravě sáhli, to se podařilo. Až na výjimky výborná komunikace s oblastními koly (byť jich bylo letos „jenom“ 15), jejichž pořadatelům patří obrovský dík, neboť oni především kladou základní kámen úspěšné soutěži, dále vstřícnost mediálních partnerů, jako je Country Radio, které vám nabídne hodinový pořad ve skvělém vysílacím čase a umožní vám propagaci nejen soutěže samé, ale i našeho spolku, oslovení České televize, která vyslala do místa konání tým, jenž připravil do Zpráviček velice hezkou reportáž o Dětské Portě, pečlivě nastavená dramaturgie, která soutěž vygradovala, vycházející časová návaznost, skvělý zvuk z aparátu našeho dlouholetého spolupracovníka Milana Aichingera, přesvědčiví a charismatičtí moderátoři, vynikající catering v podání Vysoké hotelové školy a na samý závěr především skvělí profesionální hosté. Letos přijala pozvání novoborská folk-popová kapela Zhasni, nominovaná na cenu Anděl za rok 2013, doslova zlatým hřebem byl pak pan Jaroslav Uhlíř. Tento bezesporu „mistr svého oboru“, dokázal dát dohromady obrovský, takřka 500 hlavý sbor, který napříč věkovým spektrem chorálově odzpíval celé retrospektivum filmových melodií páně Uhlíře s texty Zdeňka Svěráka tak, že ještě teď mám z té parády husí kůži, a že i ostřílení drsní chlapi měli poněkud zvlhlá očka. Pan Uhlíř byl i tak laskav, že předal úspěšným soutěžícím na prvních místech hlavní ceny, kterými byly letos nádherné keramické patinové „sošky“, znázorňující hlavní logo Dětské porty a Melodie.

Na pódiu Divadla Za plotem v pražských Bohnicích se letos představilo 311 účastníků v 72 soutěžních vystoupeních v Dětské Portě, respektive 37 v Melodii. Celkový čistý programový čas po dva soutěžní dny činil rovných 24 hodin. Velkou radostí pro nás byly návštěvy z nejmilejších. První z nich byla jedna z hlavních organizátorek „dospělácké“ řevnické Porty Marie Amunka Navrátilová, která se původně přišla podívat dle svých slov na čtyři hodiny, nakonec vydržela od sobotní 9. hodiny ranní až do 22. hodiny večerní, přičemž se loučila slovy, která musí potěšit každého organizátora takovéto akce: „U nás na Portě v Řevnicích je to také veliký zápřah, ale tohle bychom asi nedali!“. Další milou návštěvou byl autor a zároveň hlavní pořadatel festivalu Folkový kvítek v areálu Konopiště Jirka Hopp. Rovněž jeho si zde dovolím ocitovat: „Moc Ti děkuji za skvělou atmosféru soutěže a vše poskytnuté. Moc jsem si to užíval“.

Nejúspěšnějším účastníkem obou republikových finále bylo letos seskupení, které si říká „Šmidlátka“. Tato 36 členná hudební skupina nadchla porotu tak, že teprve potřetí v historii soutěže udělila tzv. „Zlatou Portu“. Skupina kromě tohoto nejcennějšího „skalpu“ získala rovněž prvenství ve své kategorii a rovněž i Diváckou Dětskou Portu. Je až neskutečné, jakou skvělou pedagogickou práci odvádějí učitelé ze ZUŠ Havlíčkova v Pardubicích.

Snad byla porota až příliš přísná (byť velmi fundovaná), neboť neudělila ve dvou kategoriích, které byly dle mého osobního soudu velmi slušně zastoupené, ani třetí místa, (např. kapely 16 – 20 let, s účastí 10 formací), ale konec konců, je to přece republikové finále.

Na závěr se, s dovolením, tak trochu ještě jednou vrátím k úvodním větám tohoto článku. Večer po skončení obou finále, při večerním jamování v ubytovacích prostorách, se mne jeden z našich instruktorů naprosto vážně zeptal: „Radku, už dlouho přemýšlím, proč tohle vlastně všechno děláš?“ Dostal ode mne odpověď, která je asi hodně jednoduchá, ale která podle mne vše vystihuje: „protože to má smysl!“

Atmosféru akce zachycuje i několik videí od soutěžících:

Přání p. Uhlíře jedné z účastnic, která na Dětské Portě slavila 15. narozeniny.

Šmidlátka

Věneband

Jak chceš?

Fotografie ze všech soutěží najdete také na pionýrském facebooku.

Publikováno: pondělí 24. února 2014 12:35 Vložil: Radek Vrk Zázvůrek, Veselí Medvědi, Praha/Sadská

« Zpět na výpis článků

© 2024 Pražská organizace Pionýra | praha@pionyr.cz