Dobrodružný koncert

„Víte, jak vzniklo slovo dobrodružství?“ otázal se přibližně 1200 přítomných moderátor šestnáctého koncertu Děti dětem Jan Kovařík, čímž hned na úvod připomněl, v jakém duchu se večer ponese. A není divu, vždyť to není ještě ani rok, co Pionýr přišel s novým mottem – Dobrodružství na míru. Zkušený moderátor si hned také odpověděl: Dobrodružství prožívá ten, kdo je dobrodruh. A původ tohoto slova je nasnadě. „Máte tu dneska s sebou nějaké své dobré druhy?“ optal se Jan Kovařík a odpovědí mu byl jen sborový souhlas. Vždyť si tenhle víkend dalo v Praze dostaveníčko tisíce pionýrů. A každý pionýr do jednoho nějakého toho dobrého druha po svém boku má.

Dobrodružný koncert

Ale zpět ke koncertu. Přehlídku vystoupení všech možných druhů a žánrů odstartovala Klára Hromádková se svou interpretací písničky od Alicie Keys. Následovali disco tanečníci Sundance z Holešova, street dance Beat Up ze Zlína, folklorní soubor Bystrouška z Bílovic nad Svitavou nebo třeba mladá rocková kapela Druhá identita. O tematické předěly se postaralo Divadélko Tyjátr Pacov, které vtipně rozehrálo již zmiňované dobrodružství. Ovšem koncert, to není jen zábava, jeho nedílnou součástí je ukázat šikovné ruce, nohy, hlasy a podobně a předat jim Putovní poháry předsedy vlády České republiky za dlouhodobý přínos pro rozvoj práce s dětmi v oblasti kultury. Letos se tohoto milého úkolu zhostila 1. místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková, která také přezvala nad tradiční akcí záštitu. Tu přijali také náměstkyně ministra školství, mládeže a tělovýchovy Eva Bartoňová a předseda vlády Petr Nečas.

Hned v úvodu slavnostního ceremoniálu Alena Gajdůšková pomyslně smekla nejen před šikovnými dětmi, ale i těmi, kteří je vedou. „Všichni dospělí si zaslouží poděkování a obdiv. To, co dělají, se neobejde bez srdce, trpělivosti a toho, že by je to bavilo,“ vysekla poklonu Alena Gajdůšková a přidala přání, aby dospělé bavilo být s dětmi a děti naopak být spolu, objevovat a užívat si své dětství. A kdo si tedy putovní poháry odvezl? Pionýrská skupina Kamarádi cest Okříšky (hudba), Pionýrská skupina Brodek u Prostějova (rukodělné činnosti), Folklorní soubor Bystrouška Bílovice nad Svitavou (folklorní tance), Středisko volného času – Domeček Hořovice (Dětská Porta), Středisko volného času TyMy Holešov (tanec).

Již tradičními hosty našeho koncertu jsou také dvě dámy z Ligy proti rakovině – předsedkyně Michaela Fridrichová a místopředsedkyně Iva Kurcová. A proč právě ony? Protože je to i Pionýr, který se velkou měrou podílí na prodeji kvítků měsíčků lékařského při každoročním Květinovém dni. „Během let, kdy se pionýři do Dne proti rakovině zapojuje, už do sbírky přispěli mnoha miliony korun,“ připomněl předseda Pionýra Martin Bělohlávek.

Ovšem ani to není všechno, co se během koncertu dálo. Poprvé před takovým publikem bylo předáno nejvyšší pionýrské ocenění – Křišťálová vlaštovka. Z rukou předsedy Martina Bělohlávka ji převzala dlouhodobá členka Pionýra v Dobřanech (Plzeňský kraj) a už třetím rokem také 1. místopředsedkyně Pionýra Libuše Nejedlá. Ta až do poslední chvíle netušila, co se na ni chystá. „Došlo mi to až ve chvíli, kdy Martin začal mluvit o pořádně prořízlé puse,“ smála se po předání Líba. A kdo ji zná, ví, že z Martinovy strany rozhodně nešlo o nadsázku. Však je to i tahle hubatá dáma, kdo drží Pionýr v Plzeňském kraji pevně ve svých rukou.

O velkolepý závěr večera se postarala Tereza Černochová, která nejednoho pionýra zvedla ze židle. „Před deseti lety tu zpíval Karel Černoch, letos štafetu převzala jeho krásná dcera,“ uvedl zpěvačku moderátor. A Tereza se rozhodně nenechala zahanbit a pionýrský dav rozhýbala a roztančila.

Jenže všechno jednou končí, takže nám nezbývá, než se začít těšit na příští rok! Hurá!

Fotografie z koncertu Děti dětem najdete i na facebooku Pionýra!

Publikováno: pondělí 4. února 2013 15:37 Vložil: Mirka Tolarová

« Zpět na výpis článků

© 2024 Pražská organizace Pionýra | praha@pionyr.cz