První víkend školení VDK-IN ve Vlkanově

O víkendu 21. – 23. října 2011 se sešlo třináct mladých lidiček na táborové základně 188.PS T.O. Bobříci ve Vlkanově nedaleko Ledče nad Sázavou. K tomu dorazili ještě tři trochu zkušenější a mohl začít první víkend letošního kurzu VDK-IN.

První víkend školení VDK-IN ve Vlkanově

Páteční večer jsme věnovali seznámení s účastníky a s jejich skupinami. A bylo to velmi zajímavé, z žádné skupiny totiž letos nedorazilo více jak tři účastníci, navíc má letošní kurz nebývalé zastoupení chlapců.

V sobotu proběhla hlavní část školení. Účastníci byli nejdříve lektorem trochu potrápeni při hledání a formulování výchovných cílů, ale následně jsme se přesunuli ke hře, což bylo pro všechny už velice zábavné. Navíc jsme si některé hry připravené účastníky také zahráli. Ne na všechny se dostalo, to ovšem napravíme v rámci dalších víkendů.

Odpoledne proběhl opět méně oblíbený blok a to hygienické minimum. Po něm pak ještě propagace z níž si odnesli účastníci také domácí úkol a to tvorbu jednoduchého letáčku. V závěru bloku o propagaci měli instruktoři na fiktivní rodičovské schůzce říci v několika větách něco podstatného, zajímavého o svém oddíle a jeho činnosti. Některé herecké výkony byly opravdu úchvatné, ovšem najít a formulovat něco zajímavého o svém oddíle, to už byl mnohem tvrdší oříšek. Věřím, že účastníci kurzu budou o tomto i dále přemýšlet a třeba i konzultovat s dalšími členy svých skupin.

Večer ještě po učebním bloku proběhl výlet k lesní kapličce. V rámci cesty došlo i na drobné zakufrování, které bylo ale okamžitě napraveno. U kapličky jsme si vyrobili barevné lampionky a postupným zapalováním uzavřeli hořící kruh. Zpátky na základnu jsme si svítili lampionky a procházeli lesem jako barevný had.

V neděli nás ještě dopoledne čekalo školení a následně úklid základny. Přestože instruktoři chtěli stihnout brzký vlak, ne každý se opravdu samostatně chopil koštěte či jiného prostředku a uklízel. Někteří čekali na ten správný pokyn. Nakonec se ale všechno stihlo.

Lektoři ještě po odchodu účastníků dobalili věci do auta a odfrčeli zpátky do Prahy.

První víkend byl myslím povedený, ovšem už za čtrnáct dní čeká další.


Článek napsal Láďa „Ráma“ šimek ; foto David Urban

Publikováno: pátek 28. října 2011 20:59 Vložil: Michal Krtek Rejzek

Přiložené fotografie

« Zpět na výpis článků

© 2024 Pražská organizace Pionýra | praha@pionyr.cz