Kurz nízkých lanových aktivit

O víkendu 7.-9.10.2011 proběhl za organizace Středočeské organizace Pionýra speciální kurz nízkých lanových aktivit zakončený oficiální certifikačním osvědčením. Celý kurz se konal na úžasné základně Vávrovka (okolí Veselí nad Lužnicí) s přilehlým lanovým centrem uprostřed krásných jihočeských lesů. Jak tento víkend probíhal? Pojďme se na to podívat…

Kurz nízkých lanových aktivit

Páteční večer byl zasvěcen do úvodu lanových aktivit, tedy na úplné základy ohledně teorie, vázání uzlů včetně názorných ukázek a další nezbytné rozdělení a členění. Sobotní počasí jak bylo očekáváno nám ohledně počasí moc nepřálo, protože dle předpovědi nás měla čekat po celý víkend zima a déšť. Nám to však nevadilo a v 8 hodin ráno jsme byli připraveni v lese a vázání lan mohlo začít.

Po dopoledních nácvikách a ukázkách „jak by se to mělo dělat“ jsme se pustili do práce. Někdo si osvojoval své dosavadní zkušenosti, pro někoho to byla hračka a někdo držel ve svých rukou lana poprvé. Naši instruktoři nás neustále kontrolovali a poskytovali nám odbornou pomoc, díky které jsme měli jedinečnou šanci naučit se ty správné „fígle“ a techniky, které se dají lehce a šikovně aplikovat na různá lana.

Odpoledne jsme zasvětili bezpečnosti na lanových aktivitách, včetně technik rozhýbání a zahřátí našich těl :-) Součástí odpoledního programu byly také zadané projekty menších skupinek na stavbu lanových aktivit dle vlastních představ. Pozdější odpolední program byl zaměřený na stavbu kolektivních lanových aktivit – tj. lanových aktivit pro více osob najednou. Obrovskou výhodou bylo neustálé zlepšování a hodnocení všech ostatních účastníků kurzu, kteří měli možnost vaši práci shlédnout a vyjádřit se k ní. Někdo hleděl na estetickou stránku vázání, někdo hleděl na kvalitu vypnutí lan, někdo hleděl na uvázání a v neposlední řadě celkový dojem.

Večerní program byl zaměřený na materiály, které se u lanových aktivit běžně používají. Řeč byla například o lanech, karabinách, napínácích, kladkách a dalších materiálech. Na závěr dne nám byla zadána zkušební „seminární“ práce na nedělní dopoledne. Každá skupina dostala za úkol připravit program pro určitou věkovou kategorii včetně zadaných kritérií (např. připravit program pro 20 dětí na letním táboře pro děti ve věku 7–15 let, v rámci motivace celotáborové hry a zaměřenou na rozvoj spolupráce).

Nedělní ráno nám počasí opět moc nepřálo, byla zima a poměrně často poprchávalo. Většina skupinek si ráno přivstalo a začali vázat své cílené lanové aktivity a ladit svůj vymyšlený program. V půl 10 program začínal. Skupinky začali postupně svůj připravený program aktivně předvádět a všichni ostatní se vcítili do role účastníků. Takto se vystřídaly všechny skupinky a každý měl opět možnost vyjádřit své resumé. Po těchto připravených programech následovala praktická zkouška u instruktorů a závěrečné vyhodnocení celého kurzu.

Zbytek nedělního odpoledne jsme strávili v lanovém centru Vávrovka pod odborným dohledem. Na výběr jsme měli z 19 připravených vysokých lanových aktivit, cca 11 metrů nad zemí. Připraveny byly různé lávky, prolézačky, sítě, pneumatiky, třmeny či velmi oblíbený skok na hrazdu (skok z vysoké lávky na hrazdu ve volném prostoru). Po tom všem nás čekala už jen hodinová cesta domů do Prahy.

I přes nepřízeň počasí se celý víkend povedl a osobně si myslím, že byl nadmíru povedený. Dozvěděli jsme se mnoho nových technik a osvojili si ty námi již zažité. Důležité je i to, že jsme získali – Lukáš a Lukáš :-) důležité osvědčení na vázání nízkých lanových aktivit, takže se můžete těšit na obohacený program naší skupiny! :-)

Tímto bych rád poděkoval Středočeskému kraji za skvělou organizaci, díky patří i instruktorům, kteří se snažili nám předat co nejvíce praktických informací pro nízká lana, ale i všem, kteří s námi strávili celý víkend. Děkujeme a brzy na viděnou. ;-)


Článek a foto převzato z webu 147.PS Galaxie, Praha 3

Publikováno: pondělí 10. října 2011 20:14 Vložil: Michal Krtek Rejzek

Související odkazy

Přiložené fotografie

« Zpět na výpis článků

© 2024 Pražská organizace Pionýra | praha@pionyr.cz