Příměstský tábor 2011 aneb pět + tři dny v balonu

Příměstské tábory už pronikly i mezi pražské Pionýry a 230.PS Záře jeden takový tábor s názvem „Pět + tři dny v balónu“ na konci srpna s velkým úspěchem pořádala. Co se na takovém příměšťáku dá zažít se můžete dočíst v následujícím článku.

Příměstský tábor 2011 aneb pět + tři dny v balonu

Dne první – pondělí 22. 8. 2011
V pondělí jsme vyrazili na dlouhatánskou procházku do Šáreckého údolí. Když jsme dojeli tramvají na konečnou Divoká Šárka začala naše dlouhá cesta. Nejdříve podél vody až ke koupališti a potom do kopce. Cestou jsme potkali několik dětských hřišť, kde jsme strávili mnoho času. Nakonec jsme došli až do Suchdola odkud jsme se popovezli autobusem na přívoz a přes Vltavu na náš břeh. Po cestě jsme ještě z jedné vyhlídky stihli zamávat domů, protože jsme měli před sebou krásný výhled na téměř celé bohnické sídliště. Zakončením celého dne byli různé hry v klubovně.

Den druhý – úterý 23. 8. 2011
Úterek začal hrami na hřišti před klubovnou. Nejdříve jsme hráli na lední medvědy a poté na červenou a bílou. Když jsme dohráli, vzali jsme si batůžky a vydali se směr muzeum Lega. To nás všechny moc nadchlo a i když mělo jen pár místností, vydrželi jsme v něm asi hodinu. Poté jsme se vypravili do bazénu na Stírce. Voda byla úžasná, jen lidí bylo hodně. Nakonec jsme přežili i nejhorší část cesty, kterou byla cesta autobusem ke klubovně.

Den třetí – středa 24. 8. 2011
Tento den jsme se vydali na výlet na Karlštejn. A jelikož si kluci cestou (uprostřed léta) začali zpívat koledy, neodolali jsme návštěvě muzea betlémů. Viděli jsme jak pohyblivé betlémy, tak vyřezávané ze dřeva nebo ty voňavé perníkové. V muzeu měli také sklepení s bílou paní, kde bylo velmi příjemné chladno. Poté jsme se vydali dále do kopce na královský hrad Karlštejn. Tam jsme si na malou chvíli zahráli Městečko Palermo a pak šli na prohlídku Velké věže a okolí. Při návratu domů se nám moc líbila jízda pantografem s klimatizací. A tu je ještě jedna z našich básniček, které jsme psali po návratu:
Nad Berounkou slunce svítí,
kolem hradu roste kvítí.
My jsme vlakem přijeli
a Karlštejn přehlédli.
Když jsme došli kousek dál,
objevil se krásný hrad.
Na věž jsme se vyšplhali
a vůbec se neuhnali.
Pak jsme dole v podhradí
zmrzku kvapem sháněli.
Horko bylo jako hrom,
našli jsme tam velký strom.
Pak jsme jeli vlakem zpět
a doma jsme byli hned.
Výlet se nám podařil,
sluníčkem nás obdařil.

Den čtvrtý – čtvrtek 25. 8. 2011
Dnešek jsme začali v klubovně výrobou zvířátek z papíru. Pak jsme dojeli tramvajkou na Anděla a šli se podívat do – cituji „ty brďo, ty vado, jé hele, dívej se, atd.“ – tedy do muzea Království železnic, kde jsme vydrželi přes hodinu a půl. A jelikož bylo skoro po poledni, pustili jsme se na cestu rovnou na koupaliště Na Stírku. A vůbec se nám nechtělo od vody domů. A zítra nás čeká muzeum čokolády (snad to v tom vedru vydrží).

Den pátý – pátek 26. 8. 2011
Hned dopoledne, ještě než začalo velké horko, jsme se vypravili na lanové hřiště (bohužel až v Braníku). Ale i ta cesta stála za to. Více ve fotogalerii. Myslím, že zážitky lépe reprezentují fotografie. Po asi třech hodinách na hřišti jsme se vydali do Celetné do muzea čokolády. Tam jsme viděli i opravdovou ruční výrobu karamelových pralinek. Poté jsme se už vydali rovnou do klubovny, kde jsme si namalovali trička.

Den šestý – pondělí 29. 8. 2011
Jelikož v pondělí má většina muzeí, hradů a zámků zavřeno, vydali jsme se do pražské Zoologické zahrady. Všem se nám tam moc líbilo, ale docela nás boleli nožičky. Ale i tak jsme si našli trochu energie na dětská hřiště, která nás provázela téměř na každém kroku. Ale na zvířátka stejnak neměli. Po návratu do klubovny jsme si malovali barvičkami na sklo, ale ty musíme dodělat ještě v úterý.

Den sedmý – úterý 30. 8. 2011
V předposlední den našeho tábora jsme se vypravili do svíčkárny v Šestajovicích. Ještě, že nebylo takové horko jako v minulých dnech, protože cesta nebyla nejkratší. Ve svíčkárně jsme nestačili koukat. Když do velkého kola nasypali drcený parafín a za chviličku se na druhé straně zeleného hlučného stroje vyloupli hotové svíčky. Bylo to skoro jako kouzlo. Také jsme si mohli sami namáčet tam vyrobené svíčky v barevném roztaveném parafínu. Ale krom svíček, jsme si taky nasypali malý pytlíček koupelové sole. Ale nezůstalo jen u svíček. Kolem svíčkárny je malá ZOO zvířátek, které se chovají třeba na statku, a protože se jim nedávno narodila selátka, tak jsme byli u vytržení i z nich. Když jsme se ve svíčkárně rozloučili vydali jsme se do bazénu Laguna v Letňanech.

Den osmý – středa 31. 8. 2011
V poslední den tábora jsme se vydali opět do Laguny do Letňan, kde se nám moc líbilo. A abychom si užili ještě víc, vydali jsme se do Ďáblického lesa, kde jsme samosebou neopomenuli navštívit hřiště. Ale to hlavní, co nás čekalo, bylo opékání špekáčků a rozdělování drobných dárečků. A tím skončil náš letošní, prodloužený, příměstský tábor.

Článek a foto převzato z webu 230.PS Záře.

Publikováno: pátek 2. září 2011 1:03 Vložil: Michal Krtek Rejzek

Související odkazy

Přiložené fotografie

« Zpět na výpis článků

© 2024 Pražská organizace Pionýra | praha@pionyr.cz