Lesem ke hvězdám 2010

Druhou říjnovou sobotu podvečer zaplnilo Ďáblický háj na Praze 8 několik set dětí a jejich rodičů. Konal se zde totiž pohádkový les nazvaný „Lesem ke hvězdám“, který pořádala 68. pionýrská skupina Lvíčata.

Lesem ke hvězdám 2010

Stejně jako minulý rok byl start a registrace účastníků v prostoru areálu zdraví od půl šesté večer; krom toho byla v areálu také možnost opéci si na připraveném ohni buřty.

Když se děti vypravily na trasu samotnou, čekalo je celkem 12 stanovišť, nazvaných dle znamení zvěrokruhu, přičemž na každém bylo třeba splnit drobný úkol. Děti tak čekala třeba zkouška postřehu a obratnosti rukou, při rukodělných aktivitách se zase ukázalo, jak je na tom kdo se šikovností. Jinde si každý zase prověřil svou paměť, na stanovišti „Ryby“ si mohly děti vyzkoušet chytání ryb skoro jako ve skutečnosti, lanové překážky se také u dětí setkaly s velkým úspěchem.

Strach o to, že úkoly někdo nesplní, byl ale zbytečný – projít úspěšně všemi stanovišti nebyl totiž se snahou žádný problém, a v cíli – u čerstvě rekonstruované Ďáblické hvězdárny – pak účastníci dostali malou sladkou a věcnou odměnu, mohli se napít teplého čaje a asi jen málokdo nevyužil možnosti návštěvy hvězdárny samotné, kde se pro děti promítal krátký film o vesmíru a kde rovněž byla možnost nerušeně bez mraků pozorovat dalekohledy noční oblohu.

Když na trať vyrazil v půl osmé poslední účastník, samotné nás překvapil celkový počet účastnících se dětí – bylo jich totiž přesně 313, což je více než dvakrát tolik co vloni. Naše veliké díky tak patří všem asi 50 dobrovolníkům, kteří zajistili přípravu a organizaci akce, a také Magistrátu Hlavního města Prahy, který konání akce finančně podpořil.

68. pionýrská skupina Lvíčata, která akci organizovala, celoročně působí v oblasti Prahy 8, zvláště pak v Libni a Kobylisích. Těžištěm naší činnosti pro děti a náctileté jsou pravidelné schůzky, jednodenní výpravyvícedenní akce a letní a zimní tábory. Jezdíme do přírody, na kola, na vodu i na lyže; děti se u nás mohou v kolektivu kamarádů naučit mnoho praktických dovedností.

Pokud se vám právě třeba pohádkový les líbil a chtěli byste se o naší činnosti více dozvědět, či se do ní rovnou zapojit, navštivte naše internetové stránky www.lvicata.cz. Zde ostatně naleznete z této akce rozsáhlou fotogalerii.

Publikováno: neděle 17. října 2010 15:58 Vložil: Ondřej Machulda

Související odkazy

Přiložené fotografie

Opékání buřtů Chytání rybiček Stríhání bonbonů na stanovišti Rak Lanové překážky Pozorování noční oblohy na Ďáblické hvězdárně

« Zpět na výpis článků

© 2024 Pražská organizace Pionýra | praha@pionyr.cz