Metodické návštěvy táborů – červenec 2010

Letos jsem na návštěvy LT vyrazil společně s kamarádem Kydem. Jako naše výjezdní základna nám sloužilo tábořiště našeho oddílu Dálava při 45.PS Praha 6 pod zříceninou hradu Ronovec kousek od Havlíčkova Brodu. Dostali jsme na dva dny „opušťák“ a tak nám nic nebránilo abychom vyrazili. První kolo návštěv proběhlo ve středu 14.7. a druhé v úterý 20.7. Celkem jsme najeli přes 1000 Km a navštívili jsme 8 táborů. A kde všude jsme byli ? Čtěte dále a dozvíte se to.

Metodické návštěvy táborů – červenec 2010

DEN PRVNÍ – středa 14.7.2010
Budík zvoní v 5:30 hodin a i když vstávat se moc nechce tak nakonec vylezeme ze spacáků a v 6:00 hodin už sedíme v autě a míříme k tábořišti 76.PS Jánka Fábryho, které se nachází poblíž obce Velice kousek od Hluboké nad Vltavou.

V táboře objevujeme pouze Jarku Vokurkovou, protože všichni ostatní jsou na cyklovýletě. Tábořiště je to pěkné a Jarka nás ním postupně provází a dozvídáme se jak jim tábor funguje. Prohlížíme si kroniky a je vidět, že oddíl Sup funguje i přes rok a mají pravidelnou činnost. Kontroluji různé papíry, ale Jarka má vše pečlivě vedené – tak by to mělo vypadat všude ! Celotáborovka se jmenovala Boj proti příšerám. Byla to moc příjemná návštěva.

Sedáme do auta a navigátor Kyd mě naviguje na další tábořiště, které se nachází u obce Pernek u Horní Plané. Tábor zde má 61.PS Paprsek. Měli jsme trošku problém tábor najít, ale byla to naše chyba, protože jsme špatně odbočili díky čemuž jsme docela detailně prozkoumali místní vojenský prostor. Do tábora jsme nakonec dorazili akorát po obědě, ale i přes to jsme dostali moc dobrou čočku. Tábořiště je docela prostorné a dobře zařízené a jen mě zarazilo, že musí celý tábor na konci kompletně zbourat, ale jsou už prý sehraní a docela to jde. Celotáborovka byla na téma Afrika. Prošli jsme si celý tábor a i zde bylo vidět, že je to skupina, která tábory už nějaký ten pátek pořádá a vše bylo v pořádku. Za zmínku stojí pěkný výhled na Lipno – na něj by se jeden vydržel koukat celou věčnost.

Sluníčko stále pěkně pálí, ale my musíme sednout do rozpáleného auta a vyrážíme podél Lipna na tábořiště 117.PS Kalich u Malont (kousek od Kaplice). Už na první pohled je vidět, že zde se celý tábor nese v indiánském duchu – samá týpka. Budíme Romana a sedáme si ještě s Fidem do prostorného hangáru, který slouží jako kuchyň a jídelna dohromady. I zde mají vše v pohodě a tak kecáme o všem možném za neustálého odhánění hovad (letos se jich opravdu urodilo hodně). Celotáborovka se jmenovala Bronzový poklad a pro malé děti, které byly na táboře jen týden se jmenovala Kocourkov.

Podvečer pomalu klepe na dveře a my se stáčíme zpátky k Havlíčkovu Brodu, ale cestou se ještě stavujeme na táboře 188.PS T.O. Bobříci u Cetule kousek od Pacova. Dorazili jsme akorát když trénovali střelbu z luku a vládla zde příjemná podvečerní atmosféra. Tábor mají moc pěkný – vše si staví na zelené louce. Za zmínku stojí pěkná strážní brána a která dominuje celému táboru. Zdrželi jsme se zde asi hodinku a nakonec jsme málem neodjeli, protože rozverní Bobříci mi postupně schovali klíče od auta, autoatlas a ve finále mi chtěli vzít autobaterii, ale naštěstí jim v tom Žába zabránila :-).

Zbývajících 60 km do tábora jsem odřídil ani nevím jak a byl jsem moc rád, že jsem se kolem půlnoci mohl zahrabat do spacáku.


DEN DRUHÝ – úterý 20.7.2010
I tentokrát jsme chtěli vyrážel v 6:00 hodin, ale nechtělo se mi nějak ze spacáku. Každopádně v 7:00 hodin jsme už opět seděli v autě a míříme asi k nejvzdálenějšímu tábořišti pražských PS a to do tábora 159.PS, které se nachází v Andělském údolí, které je jen pár kilometrů od Jeseníka.

Do tábora dorážíme kolem poledne a program je zde v plném proudu. Tábořiště mají půjčené od skautů z Olomouce a i zde je to moc pěkné (tedy až na tu dálku). Vše mají v pořádku a je vidět, že tábory také pořádají nějakou dobu. Celotáborová hra se týkala lovců mamutů.

Vyrážíme dále a cestou míjíme spoustu různých vojenských bunkrů. Naše další cesta vede do Líšnice kousek od Žamberka, kde má svůj tábor 121.PS BOR. Zde jsme opět trošku bloudili, ale nakonec jsme trefili správnou cestu a v pohodě do tábora dorazili. Chystal se právě oběd a tak jsme čas strávili povídáním s dětmi, které nás měli za kontrolu z hygieny :-). Anička Hrabětová nám ukázala, kde co mají a musím říct, že to tam mají pěkné – mě obzvláště zaujalo velké molo na Divoké Orlici, kde může být pěkné koupání. Celotáborovka byla na téma Egypt. Odjet se nám moc nechtělo ale zbývaly nám ještě dva tábory a tak nezbylo nic jiného než se rozloučit a vyrazit dále.

Sedáme do auta a stáčíme se skoro až k Brnu, kde u obce Skryje rozbila svůj tábor PS Omega. Tábořiště mají půjčené a jak jsme se dozvěděli tak každý rok jezdí jinam. Myslím si, že to má své klady ,ale i zápory – každopádně i zde byl program v plném proudu. Celotáborovka byla na téma Hérakles a i zde bylo vidět, že jsou dobře sehraná parta.

Poslední tábor toho dne na nás čekal u Řihákova mlýna, který se nachází pár kilometrů od Velkého Meziříčí a kde má tábor 137.PS. Na místo se dostáváme velmi pozvolna, protože poslední úsek cesty připomíná tankodrom, ale nakonec i tuto překážku zdoláme a už vidíme tábor, ale bohužel na druhé straně částečně rozvodněné řeky Oslavy. Nezbývalo než vyslat SOS a Tomáš Běhan nás správně odnavigoval až do tábora. Bohužel dorazili jsme už poměrně za tmy, takže moc toho vidět nebylo, ale i tak bylo zřejmé, že Tomáš má celý tábor pěkně pod palcem. Tábořiště mají půjčené a bohužel jak zjistili až na místě, není v moc dobrém stavu (protékají plachty, atd.). I přes to všechno tábor běží jak má a dětem se tam líbí.

Odjíždíme až dlouho po 22:00 hodině a po chvilce jízdy mi začala svítit kontrolka, že se nedobíjí baterka. Situace to nebyla vůbec příjemná – je noc, stojíme kdesi v lese a domů to máme přes 70 km. Ve světle mobilu toho pod kapotou moc nevidím a nakonec nám nezbude nic jiného než doufat, že auto vydrží. Auto vydrželo, ale moc příjemný závěr dne to tedy nebyl.

Závěrem musím říct, že všechny navštívené tábory měli vše vesměs v pořádku (jen drobná připomínka – nechávejte si podepisovat bezinfekčnost) a všude byla naše návštěva přijata pozitivně. Byly to dva náročné dny, ale myslím si, že byly přínosné jak pro mě tak (snad) i pro navštívené skupiny.


Ilustrační foto pochází z tábora 121.PS BOR

Více fotek najdete ve fotogalerii POP – odkaz v pravém horním rohu.

Publikováno: čtvrtek 26. srpna 2010 19:59 Vložil: Michal Krtek Rejzek

Související odkazy

« Zpět na výpis článků

© 2024 Pražská organizace Pionýra | praha@pionyr.cz