Pár tipů na ubytování od Krtka

Oddílovým vedoucím jsem už víc jak 15 let a musím říct, že ze začátku jsem měl občas problém sehnat nějaké to ubytování pro svůj oddíl. Je pravda, že v době internetu se ubytování hledá poněkud lépe(před 15 lety jsem si o internetu mohl nechat jen zdát), ale i přesto si myslím, že pár tipů a rad není nikdy na škodu. Ve všech zde konkrétně zmiňovaných DDM, školách, chatách a ubytovnách jsem byl s oddílem ubytovaný a všechny mohu jen a jen doporučit.

Pár tipů na ubytování od Krtka

Kde hledat ubytování:

Webové stránky:
·DDM (např. Nový Bor, Aš, Lomnice nad Popelkou, Sušice, Břeclav, Česká Třebová, Dvůr Králové nad Labem, Jaroměř-Josefov)
·základní školy (např. Jičín, Děčín, Humpolec, Rájec-Jestřebí, Povrly, Letohrad)
·www.servis.pi­onyr.cz (katalog základen)
·www.borovice.cz
·www.ubytovani.e-skaut.cz
·www.mravenec.cz
·různé další portály – většinou stačí zadat levné ubytování nebo ubytování pro děti

Papírové katalogy ubytování:
·Kde hlavu složit – katalog táborových základen a kluboven Pionýra a PS
·Katalog – ubytování a služby v ČR (vydává nakladatelství Mravenec)
·AVU – adresář výměnného ubytování (minimálně do roku 2006 vydával ČSOP)

Jedna paní povídala:
Většinu těchto ubytování na internetu najdete, ale já jsem se o nich dozvěděl vždy od nějakého kamaráda či známého:
·skautská klubovna v Roudnici nad Labem
·pionýrská klubovna v Litoměřicích
·pionýrská klubovna v Šumperku
·klubovna Jílovské unie kamarádů v Jílovém u Prahy
·Sokolovna ve Mšeně
·srub přírodovědného oddílu Brontosaurus ve Volduchách u Rokycan
·a spousty dalších…

Na co si dát pozor aneb průšvih na vlastní kůži:
Za ta léta jsem se při zajišťování ubytování nebo dopravě na samotné místo dostal pouze do dvou takříkajíc prekérních situací (klepu na dřevo), a i když to teď beru jako takovou humornou scénku z natáčení, tenkrát mi moc lehko u srdce nebylo….No posuďte sami:

·Jednou jsem zajišťoval ubytování na podzimní prázdniny a dlouho jsem nemohl nic sehnat až se mi podařilo sehnat ubytování na stadionu v Chodově. Stejně jako pokaždé jsem den před odjezdem na výlet zavolal správcovy stadionu, abych se s ním domluvil na posledních podrobnostech. Vykládám mu jak přijedeme kolem osmé večerní do Trhanova na nádraží a do Chodova dojdeme během půl hodiny…V tu chvilku mě pan správce přerušil a ptal se o jakém Trhanově mluvím, protože přece Chodov má vlastní nádraží…Z dalšího rozhovoru vyplynulo, že já jsem si naplánoval výlet do Chodova u Domažlic, kdežto místo našeho ubytování bylo v Chodově u Karlových Varů…. Dokážete si asi představit jaké mě polilo horko, když jsem si uvědomil, že bych s dětma odjel do toho nesprávného Chodova… Vím, že to zní až neuvěřitelně, ale takové věci se prostě stávají a já si od té doby dávám velký pozor, abych stejnou chybu už neudělal.

·Druhá historka se týká dopravy vlakem. Vyrazili jsme na výpravu do DDM ve Slaném což není nijak daleko. Přestupuje se pouze v Kralupech nad Vltavou. Do Kralup jsme dorazili v pohodě a já se šel kouknout na odjezdovou tabuli, z kterého nástupiště to jede. Vlak byl na dvojce a tak jsem tam vyrazili a nastoupili do vlaku, který tam stál. Když jsme se rozjeli tak přišel průvodčí a já netuše nic zlého jsem mu podal lístek. Průvodčí se na něj mrknul a suše prohlásil, že tento vlak do Slaného nejede, ale, že se vrací po jiné trati zpět do Prahy. Pak mi vysvětlil, že na nástupišti stály dva motoráky těsně u sebe, ale každý se ve finále vydal na jinou stranu – jeden do Slaného a druhý do Prahy. Ovšem já byl přesvědčen, že to byl vlak jeden. No naštěstí to byl osobák a tak jsme vystoupili při nejbližší příležitosti na zastávce Kralupy nad Vltavou a za necelou hodin jsme došli zpět na hlavní Kralupské nádraží. Ve finále nás to stálo kolem 2,5 hodin zpoždění. Od té doby si pravidelně kontroluji zda jsme ve správném vlaku a neváhám se ptát průvodčího, když mám nějaké pochybnosti.

Tři tipy na ubytování:

Chata Bledule – Říčky v Orlických horách
Kapacita: cca 15 osob
Cena: 35 Kč/os./den(ja­ro+léto), 50 Kč/os./den(pod­zim+zima), plus spotřeba el. energie
Kontakt: Pavel Kavina, 4pace@atlas.cz, 728 481 068

Chata Bledule patří 8.PS Mír z Prahy 1 a já tam jezdím s oddílem už více jak 7 let na jarní prázdniny. Chata má však pár specifik. V chalupě jsou 3 místnosti – kuchyň, společenská místnost kde se jí a společná místnost pro spaní na matracích. Voda zde není zavedena – pitná voda se donáší z krámu (po domluvě) a hygiena probíhá v blízké říčce (jednou jsem se zde i v zimě koupal, ale málem jsem umrzl :-). Co se týče záchodu tak v lese kousek od chaty stojí 2 kadibudky. Nákup se dá v pohodě domluvit v místním krámu.
Nicméně Bledule zase není žádná barabizna a bez problémů se zde dá vegetovat a všichni se sem pokaždé těšíme. Kousek od chaty je velké lyžařské středisko Říčky, kam se jezdí od chaty místním Skibusem. Více informací o středisku najdete na www.skiricky.cz. Rovněž podmínky pro běžky jsou zde více než dobré. Také je zde velký lanový park, který je v provozu od jara do podzimu.
Pochopitelně se do Bleduli dá jet i v kteroukoliv roční dobu – krásně je tam pořád.

Ubytovna – Janovice u Trutnova
Kapacita: 32 lůžek v budově + 4 přistýlky v buňce
Cena: 155 Kč/os./den (ovšem nám se to podařilo ukecat na 135 Kč s vlastními spacáky)
Kontakt: www.joseftyser.cz/…cka-ubytovna

Ubytovna se nachází kousek od vstupu do Adršpašsko-Teplických skal a je tedy ideální základnou pro prozkoumání celých skal. Vzhledem ke vzdálenosti od Prahy se vyplatí spíš na delší pobyt (podzimky, Velikonoce, jaráky). Naposledy jsem tam byl o podzimních prázdninách 2009 a tenkrát jsme naplnili celou kapacitu (byli jsme tam ještě s jedním spřáteleným oddílem) i s přistýlkou a i v tomto počtu se tam dalo bez problémů vegetovat. Ubytovna patří strašně pohodovému chlapíkovi a není problém se s ním na čemkoliv domluvit. Majitel ubytovny také provozuje blízký obchod, který je velmi dobře zásoben, o čemž jsme se nechtěně přesvědčili, když vedoucí, který jel z Prahy autem, naprosto nepochopitelně zapomněl doma v garáži skoro všechno jídlo (nikdy by mě nenapadlo, že jídlo pro 35 osob na 4 dny se dá v garáži přehlédnout…:-D).

DDM – Heřmanův Městec
Kapacita: 25 osob
Cena: 55 Kč/os./den + spotřeba el. energie
Kontakt: www.ddm-hm.cz

V tomto DDM jsem byl již také několikrát – naposledy o víkendu v dubnu 2010 a musím říct, že je to jedno z těch DDM, které má stoupající úroveň (hodnotím s 10letým odstupem). Spaní na molitanových matracích, nově zrekonstruovaná a vybavená kuchyň, 2× stolní fotbálek. Prostě ideální místo pro ubytování. Okolí je také moc pěkné. V těsném sousedství DDM je velký zámecký park, kde se dá blbnout a ze vzdálenějšího okolí mohu doporučit zříceninu hradu Lichnice a více jak 700 let starý dub, který je v podhradí. Celou dobu se pohybujete na pomezí CHKO Železné Hory takže krásná procházka zajímavou krajinou vás nemine.
DDM je poměrně hojně navštěvováno a to i pražskými Pionýry – v ubytovací knize jsem např. našel, že tam byla ubytována PS Omega nebo 143. PS Jana Nerudy.

Publikováno: neděle 25. dubna 2010 2:35 Vložil: Michal Krtek Rejzek

Přiložené fotografie

Chata Bledule - Říčky v Orlických horách Ubytovna - Janovice u Trutnova DDM - Heřmanův Městec

« Zpět na výpis článků

© 2024 Pražská organizace Pionýra | praha@pionyr.cz