450 kosmonautů v Ďáblickém háji!

Nevěříte, že se to v Ďáblickém háji mohlo hemžit kosmonauty? A přesto – první říjnový den, v sobotu 1. 10. 2016, se zde konala každoroční akce „Lesem ke hvězdám“ – večerní stezka pro děti, kterou pořádá 68. pionýrská skupina Lvíčata.

450 kosmonautů v Ďáblickém háji!

Letos bylo úkolem dětí ovládnout na deseti stanovištích dovednosti, které potřebuje mít každý kosmonaut, a dojít až do cíle, kde na ně čekala zasloužená odměna. Kdo prošel celým kosmonautským výcvikem, mohl v cíli nasednout do vesmírné rakety; pro účastníky byla také otevřena ďáblická hvězdárna, ze které bylo možné pozorovat obřím dalekohledem noční oblohu a promítal se zde krátký pohádkový film.

Vraťme se ale na začátek: ještě než se účastníci vydali na trasu, byl pro ně v prostoru startu připraven oheň, na kterém si mohli opéci buřta.

Počasí bylo pěkné a teplé, úkoly byly nápadité: na jednom stanovišti bylo třeba zapamatovat si kosmické obrazce a procvičit tak svou paměť; zamotáním hlavy a následnou chůzí po kladině podstoupily děti trénink orientace a rovnováhy ve stavu snížené gravitace; výcvik dále zahrnoval prověření znalostí o vesmíru a Sluneční soustavě; zkouška opravy vesmírné rakety připravovala budoucí kosmonauty na nenadálé situace a sběr svítících vzorků neznámé tekutiny je něco, s čím musí dnešní kosmonauti také počítat.

Večer se k radosti všech opravdu vydařil a spokojeni byli všichni: děti, rodiče i organizátoři. Akce, která začínala startem prvních posádek v 17:30 a končila vypuštěním posledních účastníků v 19:30, se nakonec zúčastnilo skoro 450 dětí a všechny stezku hravě zvládly – takže můžeme s jistotou říci, že nedostatku kvalifikovaných kosmonautů se opravdu nemusíme bát a budoucí vesmírný program tak má nakročeno k úspěchu.

Za sobotní akci je třeba poděkovat i všem více než 55 dobrovolníkům – pionýrům i dalším kamarádům, kteří se podíleli na jejím zajištění.

A pokud jste letošní Lesem ke hvězdám propásli, není třeba věšet hlavu. Budeme se na vás těšit i příští rok! Můžete nás ale potkat i dříve, na našich dalších akcích, které pořádáme během celého roku.

Publikováno: neděle 9. října 2016 1:23 Vložil: Terka Vodvářková, Ondřej Machulda

Související odkazy

Přiložené fotografie

Stanoviště oprava rakety Výstup do vesmíru Start a registrace budoucích kosmonautů Pionýrská raketa v cíli

« Zpět na výpis článků

© 2024 Pražská organizace Pionýra | praha@pionyr.cz