S Malým princem až ke hvězdám

Je vlahý podzimní podvečer a Ďáblický háj na Praze 8 na první pohled vypadá stejně jako vždycky. Prochází se tu lidé se psy, zpívají ptáci a listy stromů už se začínají zabarvovat do oranžova. Něco je ale přeci jen jinak. Mezi stromy se ukrývá sám Malý princ!

S Malým princem až ke hvězdám

Je totiž první říjnová sobota – 7. října, což je čas, kdy se každoročně koná dobrodružná stezka pro děti „Lesem ke hvězdám“, kterou organizuje 68. pionýrská skupina Lvíčata. Letošní devátý ročník je věnován Malému princi a jeho putování po vesmíru. Sejde se na něm na 400 dětí.

Ty se musí před startem na první stanoviště pořádně posilnit – u startu na ně proto čeká ohniště a několik věnců buřtů. Pak už ale vyráží na planetku B 612, tedy na návštěvu k samotnému Malému princi! Musí mu pomoct vymést sopky, protože ty by jinak mohly vybuchnout a zničit celou planetku. Když dětí úkol splní a s Malým princem se skamarádí, vyráží společně na dalších devět stanovišť.

Cestou potkávají další planetky a seznamují se s jejich obyvateli. Míjí třeba zeměpisce, kterému musí poradit, jaká zvířata žijí na kterých kontinentech. Poznávají taky podnikatele, kterému zase sbírají hvězdy, aby je mohl prodat a vydělat si balík peněz. Seznamují se i s dalšími nepříliš chvályhodnými typy lidí – třeba s pijanem nebo domýšlivcem. I na jejich planetkách ale musí splnit úkol, aby mohly spolu s Malým princem postoupit dál do vesmíru. Přilétají i na Zemi, kde musí projít laserovým bludištěm a lanovou dráhou. Na konci trasy děti ještě pomáhají Malému princi najít jeho planetku v hvězdných mapách a loučí se s ním. Na závěr si ještě v nedaleké ďáblické hvězdárně můžou dalekohledem prohlédnout hvězdy a shlédnout krátký animovaný film.

Zajistit celou akci pomohlo celkem před padesát dobrovolníků, pionýrů a kamarádů, díky kterým si večerní procházku kromě dětí užili i jejich rodiče a další příbuzní. Sám Antoine de Saint-Exupéry ve své nejslavnější knize napsal, že „*všichni dospělí byli dětmi, ale málokdo si na to pamatuje*.“ Doufáme tedy, že výprava Lesem ke hvězdám přinesla kromě dětí i dospělým radost a vzpomínku na dětská léta a těšíme se se všemi příznivci na viděnou příští rok či na některé z našich akcí, kterou Lvíčata pořádají.

Publikováno: úterý 8. října 2019 11:31 Vložil: Barbora Kebzová

Související odkazy

Přiložené fotografie

Vymetání sopek na planetce B 612 Zastávka u domýšlivců na planetce 326 Na Zemi se vyhybáme nebezpečnému hadovi

« Zpět na výpis článků

© 2024 Pražská organizace Pionýra | praha@pionyr.cz