Pionýři v Parlamentu

V pátek 16. 10. přijal předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jan Hamáček skupinu čtrnácti členů Pionýra a partnerské slovenské Dětské organizace Fénix. Mezi hosty byli převážně mladí dobrovolníci pracující přímo s dětmi v oddílech a klubech. Již během uvítání pan předseda všem poděkoval a vyjádřil své uznání práci pro děti.

Pionýři v Parlamentu

Návštěvu zahájila uvolněná debata, které se mj. účastnil i vedoucí kanceláře Poslanecké sněmovny Petr Kynštetr a pracovnice kanceláře předsedy sněmovny Monika Hermannová. Kromě rozpravy o aktuálních tématech v legislativě, kdy se hlavně pan předseda dotazoval, zda dobrovolníky pracující s dětmi trápí něco, s čím by mohl pomoci. Ostatně i proto, že má sám z oblasti volnočasové práce s dětmi zkušenost coby člen Junáka. Prostor byl i pro povídání o tom, jak vlastně Poslanecká sněmovna a zákonodárný proces funguje, což zaujalo hlavně slovenské hosty, kteří takto měli možnost srovnat vzájemné odlišnosti.

Připravena byla dále prohlídka prostor, které užívá přímo předseda sněmovny, i hlavního jednacího sálu. Na všechny dotazy ochotně odpovídal buď pan předseda Hamáček, nebo průvodkyně, která hosty zasvětila i do historie budovy.

Na závěr přišlo na řadu již zcela neformální povídání s občerstvením, které se odehrálo v útulném klenutém sklepě zhruba šest metrů pod povrchem. Celé setkání proběhlo v příjemně lidském duchu bez velkých oficialit. Všichni zúčastnění si odnesli vědomí, že nezáleží na zvučnosti funkce, ale na dobré vůli. A když se chce, může si dvacetiletá oddílová vedoucí z Domažlic docela normálně povídat s předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

A co byly největší zážitky účastníků? I když částečně žertem zaznívaly odpovědi jako „Je to fakt hezkej barák!“ nebo „Jídlo.“, většina se připojila k této odezvě: „Nejzajímavější bylo podívat se do míst, kam se normálně člověk nedostane, sednout si na židli poslance a zmáčknout si tlačítko NE!“.

Odpoledne na toto setkání navázalo povídání s hosty ze slovenského Fénixu, na témata jako další možnosti spolupráce, například v rámci programu Erasmus+ a představení našich výchovných programů (Mláďátka a Zvířátka, Putování se Psem, Tajemství staré truhly a Osmá planeta). Ty zaujaly jak nápadem, tak svou obsáhlostí a kvalitou zpracování.

Více fotek najdete na pionýrském Facebooku.

Publikováno: pátek 16. října 2015 16:41 Vložil: jakub

« Zpět na výpis článků

© 2024 Pražská organizace Pionýra | praha@pionyr.cz