Víkendovka na Ameriku, prolézání štol + návštěva hradu Karlštejn

Byli jste na zajímavé výpravě stejně jako třeba oddíl Krakeni z 73.PS Vodovod ? Dejte nám o svých zážitcích vědět ! Stačí poslat pár řádek + nějaké fotky Krtkovi (tajemnik@praha.pionyr.cz). Velmi rádi vaše zážitky zveřejníme.

Víkendovka na Ameriku, prolézání štol + návštěva hradu Karlštejn

V pátek jsme vlakem vyrazili do Srbska a poté putovali na Kubrychtovu Boudu – je to terénní základna správy CKO Český Kras ,která stojí na kraji této lomové oblasti. Páteční večer byl ve znamení vyprávění legend a trochu strašidelných příběhů o štolách a legendárním Hágenovi, který prý zde již od války straší.

Sobotní ráno po zajímavé rozcvičce a bohaté snídani jsme se vydali na vápenku. Zde nás čekal náš průvodce ze spolku Haagen- Dan Sedláček. Spolek Haagen má nyní ve své správě celé podzemí Ameriky a vlastní kouzelné klíče od jinak zamčeného a běžně nepřístupného podzemí. Po krátkém úvodu jsme byli všichni vyzbrojeni přilbami a vydali se do štol. Čekala nás prohlídka důlních vozíků, prolézání štol i závalů, spící netopýři visící u stropu. S horolezeckým vybavením se nekteří pokusili vyšplhat na hágenovo křeslo a jiní s pomocí lana slezli Andělské schody a dotli se ledu v Malé Americe. A ti nejodvážnější si po jednom dokonce došli se svíčkou zaklepat na gong v Hágenově štole. Poté jsem si prolezli rozvětvené štoly končící závaly a zásypy a vylezli na chvíli do lomu Pusťák. Zde nás čekal teplý oběd v podobě buřtíků na ohni a opečené sekané.
Pak už následovala cesta podzemínm zpět na vápenku.
Vylezli jsme ven a přešli na druhou strasnu areálu a druhým vstupem jsme se vydali do západního křídla štol – směrem na Mexiko a Velkou Ameriku (mnozí z vás si vybaví krajinu z české kovbojky Limonádový JOE- zde byl film natočený). A na závěr jsme se ještě sešli svážnou štolou dolů do Mexika – bohužel konec štoly byl zatopený vodou a tak se nám ven na Mexiko vyjít nepodařilo. A když jsme vyšli ze štol opět na světlo, zjistili jsme, že jsme v podzemí strávili s naším milým průvodcem více než 6 hodin. Poděkovali jsme mu za skvělý zážitek velkým potleskem, rozloučili se a pak šli kolem Malé Ameriky a Liščárny zpět na Kubrichťárnu.U­vařili jsme si večeři a pak vyhlásili soutěž v namalování nejsilnějšího zážitků z dnešního dne.
Po večeři jsme všichni si zahráli na školníka. Čas se nachýlil a šli menší děti do spacáků poslechbnout si další Hágenovky. S většími dětmi jsme zahráli šestý smysl a na závěr ještě diskusní hru „ztroskotání a přežití na tajuplném ostrově“. A pak už jen pár písniček na dobrou noc a šli jsme spát.

Nedělní ráno po rozcvičce a snídani jsme si zabalili a dopoledne pak zahráli lesní bojovku na trempy, policajty a Hágena s hledáním a získáváním pokladů. Pak jsme si dali oběd, zavřeli základnu, hodili bágly na záda a vydali se pulesním putováním na hrad Karlstejn. Zde nás přivítala milá průvodkyně, prohlédli jsme jednotlivé části hradu, dozvěděli se spoustu historických zajímavostí a závěr viděli i králkovskou korunu. Na nádvoří kakždý ještě dostal teplou karlovarskou oplatku a vydali jsme se na nádraží a vlakem do Prahy. A v 18 hodin na nás – trochu zašpiněné a unavené – ale nadšené – čekali nedočkaví rodiče.


Článek a foto převzato z webu oddílu Krakeni.

Publikováno: středa 4. března 2015 12:02 Vložil: Michal KrtekRejzek

Související odkazy

Přiložené fotografie

« Zpět na výpis článků

© 2024 Pražská organizace Pionýra | praha@pionyr.cz