Patnáctiletý ProRock

Psal se rok 2000, 14. října, a v pražském klubu Prosek předstoupila před porotu I. ročníku, tehdy nejmladší soutěže Sedmikvítku, první z 16 finálových kapel. Do nově vzniklého festivalu mladých rockových kapel, kterých tehdy bylo celé ČR tolik, že by je člověk spočítal na prstech jedné ruky, se přihlásilo 23 kapel ze čtyř krajů ČR. Abychom tehdy dostali ProRock do povědomí a přilákali soutěžící, museli jsme rozeslat desítky dopisů na adresy DDM, sdružení, ZUŠ, ZŠ apod. Po skončení pilotního ročníku soutěže tehdy napsal novinář Petr Hnilo na stránkách rockového měsíčníku: „Pro Rock je pro tuzemský rock bezesporu velmi přínosná akce…“ a později s ním souzněl i redaktor a hudební kritik Jaroslav Špulák na stránkách Práva.

Patnáctiletý ProRock

Píše se rok 2014, 15. listopadu, a v pražském klubu Nová Chmelnice, předstupuje před porotu soutěže ProRock, první z 10 finálových kapel… Do XV. ročníku festivalu, jakých jsou po celé ČR dnes desítky, se jich přihlásilo z Česka a Slovenska 300 (!). Přihlašovací boom je hlavně výsledkem spolupráce s partnerem soutěže, serverem bandzone.cz. Musela být ustanovena porota, která v neveřejném kole vybrala napřed 50 semifinalistů, ze kterých pak vzešla finálová desítka.


ProRock prošel během patnáctileté tradice přirozeným vývojem, byly lepší i slabší roky a o to více jsem rád, že tato sinusoida byly letos výrazně rostoucí. Soutěž se vrátila v žánrovosti více ke „kořenům vzniku“ a ve finále byl slyšet nejen cross–rock a metal, ale i folk-rock a pop-rock a do textů autorských skladeb se vrátila čeština. Velkou devizou letošního ročníku byla opět vynikající porota, která svým konkrétním a smysluplným hodnocením ke každé kapele dokázala inspirovat a motivovat. Na tomto se shodla drtivá většina soutěžících. Za všechny porotce uvedu alespoň dvě jména – Alexandra Guhu, šéfdramaturga TV Óčko a Karla Maříka, majitele hudebního studia, a především vynikajícího muzikanta a skladatele mnoha úspěšných songů.

Obdobných soutěží pro začínající kapely jsou dnes desítky, zpravidla ale, jak rychle se objeví, tak rychle zmizí. Žádná, snad s výjimkou Rockfestu Michala Pavlíčka (XIX. ročník), ale nemá takovou historii a (k mému překvapení) tak dobrou pověst. Jsme jediným spolkem, který se vedle své hlavní činnosti věnuje i organizaci celorepublikové soutěže v tomto žánru, věkově do 26 let (alespoň pokud vím). Je to dáno mimo jiné i zařazením do projektu Pionýrský Sedmikvítek, podporou MŠMT a doposud i hl. m. Prahy.

výsledky soutěže

Více fotek z Pionýrského Sedmikvítku najdete na našem facebooku.

Publikováno: pondělí 15. prosince 2014 10:36 Vložil: Radek Zázvůrek, hl. organizátor XV. ročníku soutěže ProRock

« Zpět na výpis článků

© 2024 Pražská organizace Pionýra | praha@pionyr.cz