Kamínka zahřála přes 260 pionýrů

Poslední dubnový víkend (25. – 27. 4.) se v populaci Kladna dočasně prudce zvýšila koncentrace pionýrského genu. Přes 260 vedoucích a instruktorů, zkrátka našich dobrovolníků (a také pár jejich dětí) se sešlo na tradiční pionýrské akci Kamínka. Že snad nevíte, o co jde? Kamínka jsou akce značně všestranná – nabízí vzdělávání, výměnu zkušeností, diskuzní skupiny, sportovní i ryze zábavné aktivity, setkání se starými příteli i nacházení nových a mnoho mnoho dalšího… Jaký byl letošní ročník v očích účastníků?

Kamínka zahřála přes 260 pionýrů

Setkání u Kamínek
Na Kamínka jsem poprvé jela v roce 2011 do Mladé Boleslavi, tehdy coby řadový účastník. A vidím to jako dnes – nikoho jsem tehdy neznala, pořádně ani pionýry z mého domovského Plzeňského kraje. Jenže od té doby uplynuly tři roky a stala se spousta věcí. Mimo jiné jsem se stala jedním z těch, kteří předávají to, co znají, jiným pionýrům. Nejen na Kamínkách, ale i na letní táborové škole. Neříkám to vůbec proto, že bych se chlubila, to ani náhodou. Ale počkat… ano, chlubím se. Chci se pochlubit tím, že se díky trojím Kamínkům, republikovému setkání a třem letním školám minimálně s třetinou všech účastníků znám osobně. A je to opravdu skvělý pocit, věřte mi!

Kamínka a další akce tohoto typu pro mě neznamenají jen nové věci, které se dozvím a naučím, to je jen jejich přidaná hodnota – byť ne zanedbatelná. Kamínka jsou pro mě hlavně setkávání, potkávání se s lidmi, kteří jsou podobně naladěni jako já, ale bydlí třeba na druhém konci republiky a jinde bych se s nimi nepotkala. Jen je potom pro mě mnohem těžší z těchto akcí odjíždět a vždycky mě mrzí, že nejsou dny nafukovací a nestihla jsem s každým z nich alespoň chvilku posedět a pokecat. Na druhou stranu jsem ale ráda i za to, že znám pouze třetinu účastníků. Znamená to totiž, že na Kamínka jezdí i noví lidé. A to je dobře. Jednou bych se chtěla dočkat toho, že přijedu na jakýkoli kraj, na jakýkoli tábor a všude budu někoho znát, všude si s někým přátelsky podám ruku a pozdravím ho jménem. Pojďte mi pomoci tenhle můj sen splnit, vylezte ze své ulity a zúčastněte se i vy společných pionýrských akcí.
Mirka Tolarová

Jak mě hřála Kamínka 2014?
Jako nadpis článku jsem vybral otázku ze závěrečného dotazníku akce Kamínka 2014, kterou Pionýr pořádá pro své vedoucí a na které jsem měl letos tu čest se podílet. Před časem mě kamarád Pepík z PS Veteráni, kam chodí naši skřítci do oddílu Skřítků, poprosil, zda bych se letošních Kamínek nechtěl účastnit jako lektor severské chůze a dalších outdoorových aktivit ze Skandinávie. Souhlasil jsem a tak se octl na Kamínkách. A jak mě hřála?

Dobře! Obě moje dílny „Severská chůze a další aktivity ze severu“ se povedly (tedy alespoň si to podle reakcí účastníků myslím), účastníci byli skvělí (patří jim můj DÍK!) a i počasí nám přálo. Celých dvakrát 90 minut jsme strávili venku v terénu nácvikem správné techniky nordic walking a především zkoušením si, jak může být pohyb touto technikou rychlý a efektivní i v náročném terénu. Jako bonus účastníci dostali výtisk časopisu Moderní vyučování, kde letos vychází seriál „Škola v přírodě“ věnovaný využití přírodního prostředí pro výchovu a vzdělávání nejen ve školách, ale i při volnočasových aktivitách.

Mezi dílnami jsem měl dokonce dostatek času zajít se podívat i na to, jak to dělají jiní. Navštívil jsem skvělý workshop na téma „Bushcraft“, který moc hezky připravili a vedli Tom a Tom z bushcraftpor­tal.cz (díky, kluci, za nenásilné a pohodové info o tom, co to bushcraft je) a hodně potěšila i dílna Pepíka Ch. z PS Veteráni na téma „Geocaching pro pokročilé – zakládání keší“, plná nápadů a praktických ukázek, z čeho všeho se dá, a jak, vyrobit keš (díky za inspiraci). Inspirující byla i Mindok herna, ze které naši skřítci rozhodně neodešli s prázdnou.

Takže díky za super servis pro nás lektory, za dobrou práci organizátorům a za péči osazenstvu „Kamínkového“ bufetu z PS Veteráni! Pokud bude zájem o severské aktivity, rád příští rok přijedu zase!
Honza Holeček
(převzato z webu autora)

Kamínka 2014
Ve dnech 25. – 27. dubna se vedoucí a instruktoři naší pionýrské skupiny vydali do Kladna na akci s názvem Kamínka – celorepubliková výměna zkušeností vedoucích a instruktorů v rámci Pionýra. Celkem se nás sešlo třináct. Společně s námi se na akci vydalo přes 200 dalších vedoucí a instruktorů, toužících po nových znalostech a informacích.

Letošní ročník se nesl v duchu puzzle. Každý jsme přece originál a tak jsme dostali za úkol přivézt připravený dílek puzzle s přáním Pionýru, ten totiž v brzké době oslaví 25 let. Vzniklo tak obrovské puzzle, na kterém se každý svým dílkem podílel.

V nabídce činností nechyběly rukodělné dílny, pohybové hry a aktivity, teoretické semináře či náročná noční hra. Každý si přišel na své a mohl svůj program sestavit na míru svým zájmům, koníčkům a dovednostem.

V rámci Kamínek se konala soutěž o nejlepší návrh pionýrského trička, kde krásné čtvrté místo obsadila naše Fíša. Tímto gratuluji!
Johny
(převzato z Facebooku PS Vysočina Svitavy)

Více fotografií z Kamínek najdete na našem Facebooku.

Publikováno: pátek 2. května 2014 16:26 Vložil: jakub

« Zpět na výpis článků

© 2024 Pražská organizace Pionýra | praha@pionyr.cz