VIII. výroční zasedání Pionýra přijalo nové stanovy i změny ve vedení

V sobotu 23. listopadu se konalo VIII. výroční zasedání Pionýra. Jde o nejvyšší výkonný orgán, který se schází jednou za tři roky a každá pionýrská skupina z celé republiky by na něj měla vyslat svého zástupce. V Domě kultury Dukla v Pardubicích se sešlo 228 delegátů.

VIII. výroční zasedání Pionýra přijalo nové stanovy i změny ve vedení
Jedním z hlavních úkolů VIII. VZP bylo schválit Stanovy Pionýra, které jsou v souladu s novým Občanským zákoníkem, který vstoupí v účinnost začátkem příštího roku.
Samotnému schválení předcházela diskuze nejen nad otázkou, zda vůbec takto závažný krok učinit už nyní, ale i nad délkou funkčního období orgánů Pionýra. Stanovy totiž tuto lhůtu prodlužují ze tří na pět let. „Je to příliš dlouhá doba, během níž například dítě absolvuje první stupeň základky. Lze za ni vystudovat vysokou školu nebo založit rodinu. Nechme současné tři roky,“ argumentoval například Ondřej Machulda z Pražské organizace Pionýra. Na to reagoval Milan Matyáš připomínkou slibu daného některými delegáty na posledním VZP v Praze před třemi lety, že se do příštího výročního zasedání jistě najdou kandidáti do vrcholných funkcí. „Nejsou znovu a teď chcete další tři roky?“ ptal se Milan (Jihomoravská KOP). Právník Pionýra a spoluautor nových Stanov Michal Pokorný připomněl, že jde o schválení obecných pravidel a stanovy samozřejmě pamatují i na situaci, kdy se ´funkcionáři´ změní rodinné poměry. Pětiletá lhůta nakonec těsně prošla, o chvíli později však delegáti budoucímu předsedovi, místopředsedům i výkonnému výboru funkční období pro tentokrát zkrátili na tři roky. Příští výroční zasedání se tak bude konat v roce 2016.
Schválením (pro bylo 155, proti 63, zbytek se zdržel) nových stanov, na nichž odborníci Pionýra spolu s právníky pracovali rok a půl, se Pionýr stal jedním z prvních sdružení, které na změnu zákona zareagovalo. Změny se dotknou především organizační struktury – to podstatné, rozmanitá práce s dětmi, zůstává samozřejmě zachováno.
Neméně důležitou částí výročního zasedání byla i volba předsedy Pionýra, jeho zástupců a dalších orgánů sdružení. Post v čele Pionýra obhájil Martin Bělohlávek z Pražské organizace Pionýra, oba dosavadní místopředsedové (Libuše Nejedlá – Plzeňská krajská organizace Pionýra a Milan Matyáš – Jihomoravská KOP) už však nekandidovali. První místopředsedkyní tak byla zvolena Ivana Vejvodová (KOP Královéhradeckého kraje), druhou Darina Zdráhalová (Olomoucko-Zlínská KOP). „V Pionýru je potřeba udělat změny, proto kandiduji na místopředsedkyni,“ řekla Ivana Vejvodová před svým zvolením.
Ještě před samotnou volbou se o slovo přihlásil předseda Ústecké KOP Jirka Pérák Perkner. Svým projevem už předem oslovil ty delegáty, kteří mají výhrady k osobě Martina Bělohlávka, jediného kandidáta na předsedu. „Máte k němu připomínky? A co jste udělali? Dali jste kandidáta dostatečně kvalifikovaného, vzdělaného a obětavého, který se za Pionýr bude bít? S Martinem se hádám takřka dnes a denně, ale stojím za ním. Ten, kdo má jiný názor, přece není můj nepřítel,“ prohlásil Pérák. Ve veřejné volbě Martina podpořilo 136 přítomných, 45 hlasovalo proti.
„Pionýr by měl do budoucna mimo jiné vytvářet prostředí přátelské pospolitosti a posilovat jméno Pionýra navenek. Důležitá je i péče o lidi, o dobrovolníky, kteří pracují s dětmi,“ řekl ve svém projevu v úvodu jednání předseda Martin Bělohlávek. Po svém opětovném zvolení a zvolení místopředsedů a Výkonného výboru České rady Pionýra k tomu pouze dodal: „Pojďme společně proměnit slova v činy.“
Že společná práce má smysl, si dokázali i delegáti při netradiční činnosti. Během jednání totiž vzniklo origami ve tvaru Fénixe poskládané z téměř pětistovky dílů, na jehož stavbu přispěl každý delegát. „Třebaže máme někdy na věc různý názor, pořád jsme jeden velký tým a společně toho dokážeme víc než jako jednotlivci. A na to bychom neměli zapomínat,“ připomíná Mirka Tolarová z Plzeňské KOP, členka Výkonného výboru ČRP.
O přestávkách vzali delegáti útokem nejen stánek s pravými pardubickými perníky, ale také pionýrský jarmark (e-mošku). Nejrychleji zmizela péefka 2014 a pionýrská pera. Kromě jiného si tu každý mohl osahat i materiál pro pionýrský geocaching a odvézt si s sebou i vybavení na založení pionýrské kešky.
Volba předsedů, místopředsedů, ekonoma, členů Výkonného výboru ČRP, Kontrolní komise i Rozhodčí komise byla opravdu dlouhá. „Dnešní jednání je opravdu originální. Fronta se tvoří už i na pánských toaletách,“ podotkl na konci tohoto bloku bodrý Vláďa Farský (Moravskoslezská KOP), který v tu chvíli řídil jednání.
Sobota byla opravdu nabitá, zapomenout nesmíme ani na ocenění a vyznamenání, těch bylo rozdáno víc než dost. Nejvyšší pionýrské ocenění – křišťálovou vlaštovku – si převzala Miroslava Horňáková z PS Dlouhá Loučka, kterou navrhli zástupci Olomoucko-Zlínské KOP. Totéž ocenění si převzal i bývalý předseda Pionýra Petr Halada ze Středočeské KOP – on jej ale na rozdíl od p. Horňákové dostal už v roce 2012, jen zatím nebyla vhodná příležitost k předání.
Speciální Řád zlaté káry si odnesli zástupci Moravskoslezské KOP (Josef Matoušek, Martin Veselý, Martin Palička, Renata Chrástková, Jan Matoušek, Miroslav Chlubna, Petr Luzar). A za co? Přece za to, jak dokázali po problémech, s nimiž se tato KOP potýkala, krajský vozík vytáhnout zpět na cestu dobrým směrem. Speciální sadu zahradnických potřeb převzali od zástupců vedení Pionýra ti, kteří v posledních letech opečovávají Pionýrský Sedmikvítek (Radek Zázvůrek, Jiří Němec, Antonín Unger, Jarmila Vaclachová, Michal Rejzek, Anna Hrabětová). Předána byla i cena Zdeňku Malému z Jihočeské KOP za první založenou pionýrskou kešku nebo Daniele Janáčkové (KOP Královéhradeckého kraje) za založení osmého ideálu Pionýra – pintlich. Asi není náhoda, že se právě tato dáma stala členkou Kontrolní komise. Za dlouholetou práci na úpravách Statutu (Stanov) Pionýra byl oceněn Milan Matyáš (Jihomoravské KOP), zvláštní ocenění za roky práce s dětmi získal František Zemene (Jihočeská KOP) a druhé nejvyšší pionýrské vyznamenání – Lipový list stříbrný – si odnesli Jaroslava Rothanzlová (Pardubická KOP) a Pavel Hubert (Plzeňská KOP).
Co dodat závěrem? Chvílemi veselé, chvílemi bouřlivé VIII. výroční zasedání Pionýra máme úspěšně za sebou. Děkujeme všem kandidátům, kterým není jedno, kam bude Pionýr nadále směřovat, za to, že nejen diskutují, kritizují či chválí, ale hlavně, že vezmou věci do svých rukou a zcela nad rámec svých povinností jdou pracovat pro „blaho všech“. Což si zřejmě mnozí neuvědomují. Nezbývá než popřát mnoho sil do další činnosti, neutuchajícího elánu a nadšení v boji s větrnými mlýny, které se jim občas staví do cesty..

Publikováno: pondělí 25. listopadu 2013 15:08 Vložil: Tisková komise VIII. VZP

« Zpět na výpis článků

© 2024 Pražská organizace Pionýra | praha@pionyr.cz