Pionýr se při povodních neztratil

To, že se naší zemí prohnaly ničivé povodně, ví asi každý, ale že při nich pomáhal i Pionýr už asi málokdo. Když se u nás v Ústí nad Labem začala dramaticky zvyšovat hladina Labe a docházelo k prvním evakuacím, posloužil i objekt Pionýra. Ústecká krajská organizace propůjčila Důlce jako přechodné krizové centrum pro potřebné.

Pionýr se při povodních neztratil

V úterý 4. 6. zde bylo ubytováno 12 dětí a 7 dospělých z městské čtvrti Vaňov. O evakuované se starala Místní skupina Českého červeného kříže Ústí nad Labem, která také centrum zřídila, a bylo jim poskytnuto základní vybavení a jídlo. Druhý den se všichni ubytovaní přesunuli do azylového domu. Tím to, ale neskončilo. Labe ve čtvrtek kulminovalo a bylo potřeba evakuovaným sehnat mycí prostředky, oblečení i základní hygienu. Důlce se tím otevírají podruhé a vzniká zde sběrné místo, kam lidé nosí potřebné vybavení a Červený kříž za pomoci hasičů vše rozváží mezi evakuované. I Pionýrská skupina Dravci věnovala deky do postižených částí. Centrum bude otevřené celý víkend, kdy sem budou lidé moci nosit vše, co je potřeba.

Ústecká krajská organizace Pionýra má již s podobnou pomocí zkušenosti. Při letošní dlouhé zimě zde byli za dohledu místní skupiny Českého Červeného kříže ubytováni lidé bez domova, kteří by venku umrzli.

Důlce se tedy dostaly do povědomí lidí i tím, že zde dokážeme pomoci lidem v nouzi, ale věřme, že zase dlouho nebude potřeba u nás otvírat opět krizové centrum…

Stinnou stránkou velké vody je mimo jiné i malá obec Dobkovice mezi Ústím nad Labem a Děčínem, kde se schází oddíl Kondoři při Pionýrské skupině Dravci. Oddíl má asi 20 členů a v obecním domku obývá každé úterý svou klubovnu. Bohužel celá klubovna je pod vodou a snad se nám brzo podaří klubovnu zase naplnit dětmi.

Více fotek najdete na našem facebooku.

Publikováno: pátek 7. června 2013 13:10 Vložil: Rudolf Zeus

« Zpět na výpis článků

© 2024 Pražská organizace Pionýra | praha@pionyr.cz