Cože? Jaké klubovny?

Co že se to chystá? Prý to bude někdy v září… Týká se nás to? Asi ne, prý si to ústředí zařídí samo… Když máme dětí dost, tak to pro nás asi není. Šuškanda je přirozená věc – a někdy i užitečná, pokud příliš neutíká od reality. Ale protože naším sdružením duní různé tam-tamy, pojďme si povědět, jak to s těmi „Otevřenými klubovnami„ vypadá. Celá akce, zaštítěná sloganem Dobrodružství na míru, má totiž slušně našlápnuto a byla by velká škoda ztratit dech ještě před startovní čárou. Zkusme si společně vyjasnit odpovědi na několik základních otázek:

Cože? Jaké klubovny?

Co se bude dít? – Program pro veřejnost – nabídka aktivit pro děti a informací pro jejich rodiče, prezentace činnosti v oddíle / klubu / PS i v Pionýru celkově. Záleží jen na vás, jestli to bude pohádkový les, deskové hry, či cokoliv jiného. Klidně může jít o vaši tradiční náborovou akci.

Kdy to vypukne? – Ve dnech 8. – 16. září 2012, není ale podmínkou otevřít klubovnu po všechny dny, stačí se s vaší aktivitou „vejít“ do tohoto rozmezí.

Koho se to týká? – Všech! I když máte třeba dětí dostatek, můžete se zapojit do společných akcí na kraji, pomoci s Bambiriádou atd.

Kdo to odpracuje? – Centrální podpora (propagace, materiály, letáčky atd.) je zajištěna z ústředí, včetně zajímavé mediální podpory, na vás je připravit program na některý z uvedených dnů a pozvat co nejvíc lidí (místní propagace).

Co z toho budeme mít? – U každé příležitosti záleží především na nás samotných, co z ní budeme mít… Nové děti do oddílu, propagaci v místě, propagaci Pionýra jako celku, dobrý pocit z podařeného společného díla… Nic z toho snad není k zahození.

Jak se přihlásit? – Na adrese www.dobrodruzstvi.info najdete nejen přihlášku, ale i další podrobnosti o akci.

Tak pojďte do toho, nemůžeme si pořád stěžovat, že nás nikdo nezná, když se bojíme vystrčit hlavu!


A nakonec jedna prosba.
Jistě máte zkušenosti s akcemi pro veřejnost, víte, jaké činnosti se vám osvědčily, jaké naopak zájem nevyvolaly. Nejspíš jste se již setkali i se stereotypním vnímáním Pionýra – jak na něj reagujete? To jsou dvě otázky, na které se vás na stránkách www.dobrodruzstvi.info ptáme v krátkém dotazníku. Podělte se o své poznatky a zkušenosti – bude vás to stát pár minut a ostatním to může pomoct.


Pro inspiraci
Některé náměty k oběma otázkám se nám už scházejí, zde jen malý výběr:
 

Vnímání Pionýra

Jak odpovídat na otázku, jaký je rozdíl mezi námi a skauty?
Rozdílů je víc, dva nejviditelnější zřejmě jsou společné aktivity pro kluky a holky (některé skautské oddíly a tábory jsou stále rozdělené dle pohlaví). Pionýr se také nehlásí (ale členům v tom nijak nebrání) k žádnému náboženství či jiné ideologii, zatímco skauting je jasně propojený s křesťanstvím.
Máme ale také mnoho společného. Junák i Pionýr nabízí zážitky s partou kamarádů, aktivity v přírodě, tábory, výlety, víkendovky…

Námět na aktivitu pro veřejnost

Maxi… cokoli: puzzle, domino, mikádo. „Obyčejné“ cokoli by asi příliš dětí nelákalo, ale zkuste jim nabídnout tyto hry v nadměrné velikosti a hned to bude výzva. Komu se kdy naskytne možnost zahrát si domino, které se vejde jen na náměstí, či mikádo, které by zabralo celý obývák? K výrobě domina mohou posloužit velké kartónové krabice, pro mikádo stačí zajít do lesa. Nabízí se také ještě u dětí oblíbené skládání puzzle, samozřejmě opět v nadměrné velikosti. Na obrázku může být ústřední motiv legendy, potřebná mapa apod.

Publikováno: úterý 20. března 2012 14:12 Vložil: jakubkorinek

« Zpět na výpis článků

© 2024 Pražská organizace Pionýra | praha@pionyr.cz